De kwaliteit van de kalfsvellen in Frankrijk kan beter, blijkt tijdens het kalfsvleessymposium in het Franse La Baule.
Slechts 5 procent van de Franse kalfsvellen komt in aanmerking voor de hoogste kwaliteit leer. Minder dan 20 procent voldoet aan de kwaliteit die nodig is voor luxe lederen goederen. De uitdaging voor de Franse kalversector om de percentages te verhogen is daarmee duidelijk, constateert de leerindustrie.
Er lopen momenteel programma's op de Franse kalverbedrijven - waaronder het vaccineren tegen ringworm - en in slachterijen om de kwaliteit van de kalfsvellen te verbeteren. Met een omzet van 25 miljard euro voor de totale lederindustrie (rund en kalf) en een export van 9,3 miljard euro, is deze bedrijfstak belangrijk voor de Franse economie. Frankrijk is 's werelds grootste exporteur van lederwaren en rauwe huiden.
Ondanks dat de markt groeit voor kwalitatief hoogwaardige kalfsvellen, constateert de Franse leerindustrie dat het steeds moeilijker wordt om deze behoefte in te vullen. In de afgelopen vijfentwintig jaar is de vraag gestegen maar het aantal beschikbare Franse kalfsvellen gehalveerd.
Door de krimp van de kalversector is Frankrijk sinds vorig jaar ook niet meer het grootste kalfsvleesland. Die eer moet het land aan Nederland overlaten waar de kalverhouderij de laatste decennia is gegroeid tot 31 procent van het totaal aantal Europese vleeskalveren. Frankrijk volgt nu met 30 procent op de tweede plaats.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland