Een duurzame keten houdt in dat melk en vlees beide op een verantwoorde manier worden geproduceerd. Melkveehouders en kalverhouders hebben daarin een gezamenlijke taak, zegt Cees Romijn, voorzitter LTO-vakgroep melkveehouderij.
Hoe kijken melkveehouders naar het nieuwe kwaliteitsprogramma Vitaal Kalf en het Kalfvolgsysteem dat hiervan een onderdeel is?
“De eisen die gesteld worden aan de kalveren, zoals het gewicht en de gezondheid, zijn al wat langer bekend. Nu staan ze alleen helder omschreven en worden ze ook door een handelaar gecontroleerd voordat de kalveren het bedrijf verlaten. Van melkveehouders zelf heb ik nog weinig gehoord. Het kwaliteitssysteem is ook pas per 1 maart 2017 van start en is nu nog vrijwillig. Per 1 juli zijn handelaren verplicht om alle kalveren in dit systeem in te voeren.â€
Melkveehouders zitten niet te wachten op meer regels waaraan ze moeten voldoen.
“Inderdaad zit niemand op meer systemen te wachten. En zeker niet op meer werk. Maar als we als sector stappen vooruit willen zetten, is het noodzakelijk dat we met z’n allen de kalveren vitaler krijgen zodat ze een beter start maken. Dat geldt zowel voor de eigen opfok als voor de start op het vleeskalverbedrijf. Het Kalfvolgsysteem helpt om de kwaliteit van het kalf inzichtelijk te maken. Melkveehouders kunnen de informatie gebruiken om het management op hun bedrijf te verbeteren. Ook kunnen bedrijven onderling vergeleken worden zodat een melkveehouder weet hoe de gezondheid op zijn bedrijf zich verhoudt tot anderen.â€
Wat doet de zuivelsector om de kwaliteit van kalveren nog meer onder de aandacht te krijgen?
“De zuivelsector is op dit moment bezig om de kwaliteit, gezondheid en uitval van kalveren op het melkveebedrijf ingebed te krijgen in haar eigen kwaliteitssystemen. Het welzijn van jonge kalveren is een gevoelig punt voor de maatschappij. De zuivelsector wil dit beter regelen door het een plek te geven in het kwaliteitssysteem. Ziekte, uitval en zulke zaken zullen meer dan voorheen gemonitord gaan worden. Ik denk zelfs dat in de toekomst de kwaliteitssystemen van beide sectoren aan elkaar gekoppeld gaan worden. Om jezelf als melkveehouderij duurzaam te noemen, moet je niet alleen de melk duurzaam produceren maar ook je verantwoordelijkheid nemen richting het vlees. Een duurzame keten is daarom een verantwoordelijkheid van beide sectoren.â€
Lees het volledige interview met Cees Romijn in De Kalverhouder die zaterdag 15 april 2017 is verschenen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland