De eisen aan het adres van de kalverhouder om schone kalveren te leveren, nemen toe. Om karkasbezoedeling verder tegen te gaan kunnen ook slachterijen nog extra stappen zetten.
Per 1 januari 2017 controleert SKV bij het vrijgeven van de kalveren voor slacht de vachthygiëne. De bevindingen worden per e-mail naar de kalverhouder gestuurd. Slachterijen stellen het op prijs om over deze informatie te beschikken voordat de kalveren op de slachterij arriveren. Reden is dat er een nultolerantie geldt voor karkasbezoedeling en dat de NVWA slachterijen verplicht om rekening te houden met de vachthygiëne tijdens het slachtproces.
De afgelopen jaren zijn de eisen rondom een schone vacht strenger geworden, waarbij vaak naar de primaire producent gewezen wordt om actie te ondernemen. De vraag rijst echter of karkasbezoedeling alleen een taak is van kalverhouders. Een voorbeeld: een kalf heeft een schone vacht maar tijdens het slacht- en afhuidproces raakt een terugvallende vacht een bloot stuk vlees. Ook met een schone vacht komen er dus stalbacteriën en haren op het karkas terecht.
Een schoon kalf is dus niet altijd schoon vlees. Zelfs bij schone kalveren, worden nu aan het einde van de slachtlijn personen toegevoegd die er handmatig voor moeten zorgen dat de karkassen voldoen aan de nultolerantie. Om het probleem van bezoedeling werkelijk te tackelen, zullen slachterijen investeringen moeten doen in hun slachtproces.
Eind 2015 publiceerde het vakblad Meat&Co een nieuwe innovatie om slokdarmen waterdicht af te sluiten met een plug. Hierdoor stroomt de pensinhoud niet meer uit het kalf tijdens het slachtproces waardoor de bezoedeling van het karkas fors reduceert. Navraag bij de leverancier van de pluggen leert dat de techniek ook toepasbaar is bij kalveren. Naast de slokdarmpluggen levert het bedrijf ook afsluiters voor de endeldarm. Hierdoor is het totale maagdarmpakket af te sluiten voordat er aan het kalf gesneden wordt waardoor de kans dat een karkas bezoedeld raakt minimaliseert.
Lees het volledige artikel over karkasbezoedeling in De Kalverhouder die zaterdag 18 februari verschijnt.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland