Tweede+besmetting+rundertuberculose
Nieuws

Tweede besmetting rundertuberculose

Op 8 december 2016 is een nieuwe besmetting van rundertuberculose vastgesteld in België. Het betreft een bedrijf in West-Vlaanderen.

Er is een directe link met het eerste bedrijf, een melkveebedrijf in Henegouwen, waar op 30 september een besmetting is vastgesteld.

Het aantonen van een besmetting is niet eenvoudig. Het duurde vijf weken voordat deze traaggroeiende ziektekiem in de kweek van het contactbedrijf werd aangetoond. Volgens het Belgische voedselagentschap FAVV kan het tot twee maanden duren vooraleer er een definitieve bevestiging of ontkenning van een besmetting door M. bovis kan worden vastgesteld. Het agentschap zal alle nodige maatregelen nemen om een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Eerder deze week werd ook bekend dat er op een melkveebedrijf in de Belgische provincie Luxemburg bij een rund een besmetting met Brucella suis biovar 2 is vastgesteld. Dit is overigens geen Brucella abortus. De Europese en de Belgische regelgeving beschouwen runderen besmet met Brucella suis echter als aangetast door runderbrucellose, waardoor dezelfde maatregelen gelden als bij een besmetting met Brucella abortus.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    17° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    80 %
  • Zondag
    19° / 11°
    30 %
Meer weer