Minder+VVO%26rsquo%3Bs+voor+gesloten+ros%26eacute%3Bbedrijven
Nieuws

Minder VVO’s voor gesloten rosébedrijven

De staatssecretaris Martijn van Dam heeft de forfaitaire normen voor start- en rosékalveren aangepast. Gesloten rosébedrijven gaan er op vooruit.

Deze categorie bedrijven (mestcode 117: 0 tot 8 maanden) krijgen vanaf 1 januari 2017 te maken met zowel een lagere stikstofnorm (21,5 ipv 24,6 kg per dier) als fosfaatnorm (7,6 ipv 8,2 kg per dier). Dit betekent dat ze een kleiner mestprobleem hebben. Per plaats hoeven ze minder mest af te zetten en dat houdt in minder mest verwerken of minder VVO’s aankopen.

Gesloten bedrijven hebben de keuze of ze bij het opmaken van de mestbalans de normen gebruiken of een stalbalans opmaken. Omdat de kans klein is dat ze met een stalbalans beter scoren dan met de nieuwe normen, is het in de meeste gevallen verstandig om de normen te hanteren.

Bedrijven mogen met terugwerkende kracht de nieuwe normen voor 2017 hanteren en daarbij verwijzen naar het advies van de commissie van deskundigen Meststoffenwet. In een aantal gevallen kan dat positief uitpakken voor de mestverwerkingsplicht voor 2016. De mestbalans 2016 moet dan natuurlijk wel op de onderdelen fosfaat als stikstof sluitend zijn.

Lees alles over de nieuwe mestnormen in De Kalverhouder die zaterdag 17 december verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    17° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    80 %
  • Zondag
    19° / 11°
    30 %
Meer weer