Mestprobleem+startkalveren+groter
Nieuws

Mestprobleem startkalveren groter

De nieuwe forfaitaire mestnormen die vanaf 1 januari 2017 gelden voor vleeskalveren, pakken slecht uit voor startkalveren. Deze categorie krijgt te maken met hogere normen voor zowel stikstof als fosfaat.

Startkalveren (mestcode 115: 0 tot 3 maanden) produceren vanaf 1 januari 2017 meer mineralen. Er moeten dus ook meer mineralen afgevoerd worden. De verhoging is niet uit de lucht gegrepen en zal redelijk dicht bij het gemiddelde liggen van alle startbedrijven. Dit neemt niet weg dat de nieuwe normen voor individuele bedrijven lastig kunnen zijn.

De stikstofnorm van startkalveren gaat omhoog van 9,2 naar 10,5 kg per dier. De fosfaatnorm stijgt van 2,6 naar 3,4 kg per dier. Of een bedrijf de normen gebruikt om voor het eigen bedrijf de balans op te maken of werkt met een stalbalans (die de werkelijke productie van het individuele bedrijf aangeeft) is afhankelijk van de situatie. De bedrijven die minder efficiënt werken, kunnen het beste de norm aanhouden. Bedrijven die menen dat ze scherper draaien dan de nieuwe norm, kunnen de stalbalans opmaken.

Bedrijven met rosé afmest (categorie 116: 3 tot 8 maanden) hebben te maken met een ander probleem. Deze categorie is wat betreft fosfaat gedaald en stikstof gestegen. Dit betekent dat er vanaf 2017 iets minder mest afgevoerd hoeft te worden maar dat er uiteindelijk minder stikstof van het bedrijf verdwijnt dan in voorgaande jaren. Wanneer deze bedrijven de balans opmaken, lopen ze tegen een stikstofoverschot aan.

Omdat bedrijven met roséafmest minder mest af hoeven te voeren met de nieuwe normen, hoeft er ook minder mest verwerkt te worden of VVO's aangekocht te worden.

Lees alles over de nieuwe mestnormen in De Kalverhouder die zaterdag 17 december verschijnt.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    17° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    80 %
  • Zondag
    19° / 11°
    30 %
Meer weer