Arbeidsbesparing is de belangrijkste reden waarom kalverhouder Gerard Ter Beke uit Wierden (Ov) heeft gekozen voor een automatisch voersysteem.
Toen hij zijn bedrijf in 2013 uitbreidde van zevenhonderd naar 1.550 rosévleeskalveren, stond hij voor de keuze: een extra personeelslid er bij en doorgaan met de tractor en voermengwagen of het voeren volledig automatiseren. Hij koos voor het laatste.
Arbeidsbespraring is de belangrijkste reden, maar de kalverhouder ervaart meer voordelen. De nieuw te bouwen stal, werd 4 meter smaller omdat de voergang minder breed hoeft te zijn. Ook in de drie bestaande stallen kon hij de voergang van 5 meter versmallen naar 3 meter. Hierdoor kunnen er in elk hok twee kalveren extra geplaatst worden.
Daarnaast zijn de energiekosten lager omdat elektrische energie voordeliger is dan brandstofenergie. Deze besparing komt op het bedrijf van Ter Beke uit op ongeveer 4.000 euro per jaar.
Tot slot stelt de Wierdenaar met het automatisch voersysteem een goedkoper rantsoen samen. Waar hij zich in het verleden beperkte tot een rantsoen met mais, Corngold, aardappelsnippers en krachtvoer, voert hij nu tien verschillende grondstoffen naast het krachtvoer. De adviseur van ForFarmers heeft becijferd dat hem dit een voordeel van ongeveer 15 euro per kalf oplevert. Op jaarbasis betekent dit 50.000 euro lagere voerkosten.
Tegenover de voordelen staat echter ook een investering. Ter Beke heeft gekozen voor de Lely Vector. Hiervoor is een ‘voorraadschuur’ van 24 bij 20 meter noodzakelijk. De schuur met een tiental voorraadbunkers kostte hem ruim 100.000 euro. Daarnaast heeft hij geïnvesteerd in een kraanbaan met grijper, twee zelfrijdende MVR’s én de automatisering van het complete systeem. Bij 1.550 kalveren komt het Lely-systeem uit op 182.000 euro.
Lees de complete reportage in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 15 oktober verschijnt.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland