Oproep%3A+chaos+in+provinciale+plannen+moet+stoppen
Nieuws

Oproep: chaos in provinciale plannen moet stoppen

Verschillende belangenbehartigers slaan alarm over de toenemende versnippering in de provinciale aanpak van het landelijk gebied. In een brief aan het kabinet stellen zij dat er sprake is van een “wildwest-situatie”, waarin provincies zonder duidelijke nationale kaders hun eigen koers varen met mogelijk schadelijke gevolgen voor de land- en tuinbouwsector.

Volgens de briefschrijvers is de huidige chaos mede te wijten aan het uitblijven van duidelijke richtlijnen vanuit het Rijk. Waar sommige provincies verdergaan op het spoor van het oude Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), wachten andere op de invulling van het nieuwe plan Ruimte voor Landbouw en Natuur (RLN), of proberen ze een middenweg te vinden. Het ontbreken van financiële duidelijkheid maakt het volgens hen aantrekkelijk voor provincies om op ad-hocbasis projecten te starten in de hoop op subsidies.

Huidige praktijk leidt tot willekeur
De brief is geschreven door Agractie, Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en de Vereniging van Kalverhouders (VVK). Ze stellen dat de huidige praktijk leidt tot willekeur, waarbij met name de land- en tuinbouw in de knel komt. Zonder heldere nationale doelen voor voedselzekerheid en de rol van landbouw in ruimtelijke ordening, dreigt de sector het sluitstuk van het beleid te worden.

Zuid-Holland wil een overall norm invoeren van maximaal 40 kilo stikstofemissie per hectare, Gelderland werkt aan een bufferzone van 500 meter rondom natuurgebieden, en Utrecht lijkt te kiezen voor een aanpak op basis van ureumgehalte en weidegang.

Ook rond het stikstofbeleid ontstaat onrust. Terwijl de plannen van de Ministeriële Commissie Economie en Natuurherstel (MCEN) nog in de maak zijn, zetten provincies al eigen stappen om stikstofemissies terug te dringen. Zuid-Holland wil bijvoorbeeld een overall norm invoeren van maximaal 40 kilo stikstofemissie per hectare, Gelderland werkt aan een bufferzone van 500 meter rondom natuurgebieden, en Utrecht lijkt te kiezen voor een aanpak op basis van ureumgehalte en weidegang.
De initiatiefnemers van de brief waarschuwen dat deze losse initiatieven niet alleen voor onduidelijkheid en onrust zorgen bij boeren, maar mogelijk ook strijdig zijn met de landelijke lijn die straks vanuit de MCEN wordt uitgezet.

Oproep aan Rijk: neem regie terug
De schrijvers vragen het kabinet dringend om duidelijke kaders te stellen voor de provinciale planvorming. Niet alleen voor thema’s als natuur, klimaat en water, maar ook voor landbouw. Ze pleiten ervoor om nationale ambities, zoals de eerder vastgelegde 180.000 hectare agrarische natuur, te heroverwegen en realistisch af te stemmen op Europese verplichtingen én de noodzaak tot voedselproductie.
Tot slot roepen ze het kabinet op om provincies tijdelijk te laten stoppen met eigen stikstofbeleid, totdat de nationale koers helder is. “Alleen het Rijk beschikt over de financiële middelen én de positie om richting te geven aan het beleid,” stellen zij. Ze vragen om op korte termijn in gesprek te gaan met het kabinet om hun zorgen nader toe te lichten.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    19° / 12°
    85 %
  • Dinsdag
    19° / 11°
    80 %
  • Woensdag
    22° / 12°
    0 %
Meer weer