%27Stappen+in+dierenwelzijn+moeten+haalbaar+en+betaalbaar+zijn%27
Nieuws

'Stappen in dierenwelzijn moeten haalbaar en betaalbaar zijn'

De stappen die de kalversector zet binnen het convenant Dierwaardige Veehouderij moeten haalbaar en betaalbaar zijn, zegt SBK-voorzitter Joop Atsma. "Als het moet, trekken we een streep."

Dat de kalversector nog niet volwaardig heeft meegetekend in het convenant - en enkel op een bijlage staat samen met de melkveehouderij en COV - komt volgens Atsma omdat de sector volgens sommige partijen nog niet voldoende in beweging is gekomen. "Maar niets is minder waar", stelt de SBK-voorzitter. "Als sector hebben we vorig jaar ons toekomstplan VealForward gepresenteerd. Uit dat plan zijn nu veel punten meegenomen. Je kunt dus niet zeggen dat we niets doen. We doen zelfs meer dan de EU van ons vraagt."

Stevige steun tussen partijen
Op veel onderdelen die zijn besproken bestaat volgens hem "stevige steun" tussen kalversector, overheid en Dierenbescherming. Maar er moet nog meer gebeuren. Een grens is de haalbaarheid en betaalbaarheid van de investeringen, vindt Atsma. Dat is volgens hem ook wat de minister heeft aangegeven. De sector heeft nu tot 1 januari 2026 om met de Dierenbescherming tot overeenstemming te komen. "We gaan met positieve kracht vooruit", aldus Atsma. "Met ons product kalfsvlees is er een goede toekomst. Dus ook met onze bedrijven."

Dierenwelzijn verder vormgeven
Elbert Roest, voorzitter van het convenant Dierwaardige Veehouderij ziet het convenant als een optimale manier om dierenwelzijn in het kalverhouderij verder vorm te geven. Enkele punten komen stapsgewijs - over meerdere jaren - in de wet (een AMvB) te staan, terwijl andere punten samen met de Dierenbescherming vorm gegeven kunnen worden in het convenant. Een nieuwe autoriteit Dierwaardige Veehouderij ziet toe op de haalbaarheid van de investeringen. "Het is een optimum. Nu moeten we de AMvB met de demissionaire status van het kabinet afronden. De Tweede Kamer heeft altijd de neiging om er toch weer aan te sleutelen, maar de overheid moet er nu eens van afblijven."

Buiten Tweede Kamer houden
Kees de Jong, voorzitter van de LTO-vakgroep Pluimveehouderij merkt ook dat in de Tweede Kamer de emotie reageert en niet de kennis. Discussies over dierenwelzijn moeten daar zo min mogelijk gevoerd worden. Het convenant is een betere plaats. Zijn sector heeft wel succesvolle afspraken kunnen maken met de Dierenbescherming; zowel binnen het convenant als in het verleden met een 1 ster Betere Leven-concept. Consumenten zijn volgens hem alleen over te halen als ze geen keuze meer hebben. "Anders blijft de consument gefocust op prijs." Pas nadat het in de markt lukt om een concept succesvol te maken, kan het naar beleid gebracht worden, stelt hij.

Blijf in overleg met elkaar
Als tip geeft de pluimveevoorman de kalversector mee om in overleg te blijven met de Dierenbescherming. "Zorg niet dat je de zwarte piet toegeschoven krijgt." Elbert Roest is het daar helemaal mee eens. "Verstandige mensen moeten er met elkaar uitkomen."

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    31° / 18°
    65 %
  • Donderdag
    23° / 15°
    20 %
  • Vrijdag
    24° / 11°
    15 %
Meer weer