Schiphol+toont+aan%3A+ruimte+voor+interpretatie+stikstofregels
Nieuws

Schiphol toont aan: ruimte voor interpretatie stikstofregels

Het feit dat stikstofminister Van der Wal bestaande stikstofregels heeft bijgesteld met als doel om luchthaven Schiphol van een natuurvergunning te voorzien, toont aan dat er ruimte is voor interpretatie van de stikstofregels.

De openbaar gemaakte documenten waar NRC dinsdag 29 april over publiceerde, laten zien dat minister Van der Wal de luchthaven van Schiphol exclusief bevoordeelde boven agrarische belangen. LTO Nederland is niet te spreken over deze gang van zaken. PAS-melders die door toedoen van de overheid niet over een geldige natuurvergunning beschikken, wachten al vijf jaar op legalisatie, maar een oplossing is er nog niet.

Geen verslechtering
Richting PAS-melders blijft het ministerie benadrukken dat vrijkomende stikstofruimte alleen gebruikt mag worden voor de verlening van vergunningen, als vaststaat dat de stikstof geen verslechtering van Natura2000-gebieden laat zien. Uit de documenten blijkt dat de wet interpretatieruimte biedt als daarmee, volgens het Rijk, een groot maatschappelijk belang gediend is. LTO Nederland roept de minister op om onder dezelfde voorwaarden vóór 2025 de situatie van alle PAS-melders én interimmers op te lossen.

Door de handelswijze van Van der Wal kon de luchthaven in september 2023 een nieuwe natuurvergunning krijgen. Schiphol mocht negen boerderijen opkopen en de stikstofruimte die daarbij vrijkwam één-op-één inzetten voor haar eigen vergunning. Tweede Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie zegt dat 'boerenbedrijven worden opgeofferd voor vliegvakanties. Caroline van der Plas (BBB) constatert dat 'boeren mogen bloeden' voor de extra stikstofruimte van Schiphol.

Dezelfde behandeling
Volgens het ministerie heeft Schiphol dezelfde behandeling gekregen als andere private partijen die extern salderen met een andere private onderneming. Ook Schiphol laat weten dat de voorwaarden om een natuurvergunning te krijgen voor het bedrijf hetzelfde zijn als voor andere bedrijven.


Foto Pixabay: hpgruesen

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    22° / 11°
    20 %
  • Maandag
    20° / 11°
    45 %
  • Dinsdag
    23° / 11°
    20 %
Meer weer