Opnieuw+Kamermeerderheid+voor+beperking+import+kalveren
Nieuws

Opnieuw Kamermeerderheid voor beperking import kalveren

De Tweede Kamer heeft dinsdag 6 februari ingestemd met een motie van Tjeerd de Groot (D66) en Pieter Grinwis (ChristenUnie). Wat betreft de omvang van de kalverhouderij, stellen beide Kamerleden voor om 'te koersen op de omvang en belangen van de Nederlandse melkveehouderij'. 

Volgens beide Kamerleden worden er jaarlijks veel kalveren geïmporteerd, terwijl slechts 10 procent van het geproduceerde kalfsvlees in Nederland wordt geconsumeerd. Daarbij ontstaan er volgens hen dierenwelzijns- en gezondheidsproblemen door transport van jonge dieren met een onontwikkeld immuunsysteem.

Ruime meerderheid
De motie werd gesteund door een ruime meerderheid (131) van de Tweede Kamer: SP, GL/PvdA, PvdD, Denk, Volt, D66, ChristenUnie, NSC, VVD en PVV stemden voor. Tjeerd de Groot: "Per jaar worden 700.000 kalveren van een paar weken oud vanuit heel Europa naar Nederland gesleept om een paar maanden later als vlees te worden geëxporteerd. Daar komt nu een einde aan!"

Eerder deze maand tijdens de behandeling van de landbouwbegroting ging demissionair-landbouwminister Adema al in op de suggesties om minder kalveren te importeren in relatie tot de stikstofuitstoot. De bewindsman vindt een kleinere kalversector beter voor de rundveehouderij en het levert direct milieuwinst op. Door de verhouding tussen melkveehouderij en kalverhouderij op elkaar af te stemmen, komt het landbouwsysteem meer in balans, stelt hij.

Soortgelijke motie
In september 2023 bracht oud-PvdD Kamerlid Leonie Vestering een soortgelijke motie in stemming. Ook die kon op een meerderheid van stemmen rekenen, ondanks dat de VVD vorig jaar tegen stemde. Tijdens de stemming van 6 februari gingen de liberalen wel mee. Nu is het aan het kabinet om met een plan te komen om uitvoering te geven aan deze motie.

Tijdens de stemming in de Tweede Kamer was er ook een meerderheid te vinden voor het uitfaseren van de bio-industrie, waarbij het familiebedrijf als basis geldt voor een veehouderij. Een motie van De Groot om arbeidsmigranten uit te bannen uit slachthuizen kon niet op een meerderheid van stemmen rekenen.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
Meer weer