Presteren+doe+je+niet+alleen
Columns

Presteren doe je niet alleen

Een demissionaire kabinet gaat straks afzwaaien met veel onopgeloste zaken. Den Haag laat ons achter met veel gespreksstof en weinig duidelijkheid. Het niet komen met oplossingen heeft nog het meeste weg van een uitrookbeleid.

Met woorden als stoppen, krimpen, is het perspectief ver te zoeken. Daar bovenop worden er nog gesprekken gevoerd over een dierwaardige veehouderij waarvan je niet kunt inschatten wat de (financiële) gevolgen zijn voor boerenbedrijven.

Ook voor de kalverhouderij en melkveehouderij liggen er lastige dossiers, waarbij weinig Haags beleid is gericht op het dichter bij elkaar brengen van beide sectoren. Bij ons ‘in het veld’ weten we wel beter: zonder melkveehouderij geen kalverhouderij. En andersom? Hoe wordt daar over gedacht? We moeten voorkomen dat we Engelse taferelen krijgen waarbij kalveren direct na de geboorte worden geëuthanaseerd of geslacht. Dat past niet in de huidige tijdsgeest en zal ook een grote negatieve invloed hebben op de verkoop van zuivel.

Als ik melkveehouders om mij heen hoor, is de wens meestal niet groot om zelf stieren op te fokken en af te mesten. Los van fosfaatrechten, extra emissies en vergunningsperikelen is het de vraag of het kleinschalig houden van stieren financieel lonend is. De conclusie: melkveehouderij en kalverhouderij hebben elkaar hard nodig.

Om aan een duurzame veehouderij te werken - die maatschappelijk volledig geaccepteerd wordt - zullen we ons als melkveehouderij en kalverhouderij samen moeten presenteren. Want de uitdagingen zijn groot: melkveehouders zullen in de toekomst langer voor de kalveren moeten zorgen en de kalverhouderij moet de diergezondheid verder verbeteren (en het antibioticagebruik verminderen).

Dit kan alleen als er intensiever tussen beide sectoren wordt samengewerkt. Het stierkalf (en het overbodige vaarskalf) verdienen van beide kanten extra aandacht waarbij het kalf centraal moet komen te staan. Want dat is wat ons bindt: liefde en passie voor het dier waarbij de één zich meer richt op melk en de ander op kalfsvlees.

Als ex-kalverhoudster en aanstaand melkveehoudster (volgend voorjaar verruilen wij onze Veluwse kalverhouderij voor een Fries melkveebedrijf) heb ik het gevoel van het ene eiland naar het andere te gaan. Nog meer voel ik de behoefte en noodzaak voor het organiseren van de jongerendag, samen met mijn collega kennismakelaar Lilian van Uhm. Op 19 april 2024 zetten we ‘het kalf centraal’. Letterlijk. Want deze drie woorden zijn de rode draad draad door deze dag.

Melkveehouderij, handel en kalverhouderij komen op deze dag samen. Onze actuele kennis wordt bijgespijkerd, we gaan samen het gesprek aan en formuleren doelen naar een gezamenlijke toekomst. Bovenal willen we elkaar motiveren, laten zien waar wij voor staan: een duurzame melkveehouderij en duurzame kalverhouderij die beide horen bij Nederland. Het is een gezamenlijke prestatie om op een transparante manier, vitale kalveren op te laten groeien waar een goede opbrengst tegenover staat.

Dus meld je aan voor de jongerendag op www.hetkalfcentraal.nl. Want die Haagse onoplosbare dossiers? Die kunnen we als sectoren best zelf oplossen!

Henriëtte Rozendaal
Kennismakelaar kalverhouderij

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer