Van+Loon+Group+zoekt+deelnemers+voor+jongrundconcept
Nieuws

Van Loon Group zoekt deelnemers voor jongrundconcept

Van Loon Group wil het aantal slachtingen van Belgische Blauwe kruislingvaarzen opschalen van vijfhonderd naar duizend dieren in de week. De vleesverwerker zoekt veehouders om dit te realiseren.

Vanuit de Nederlandse melkveehouderij komen veel kruislingvaarzen beschikbaar. Ongeveer een derde van alle inseminaties op melkveebedrijven is met een Belgisch Blauwe stier. Van Loon Group ziet kansen voor de afzet van lokaal geproduceerd kwaliteitsrundvlees van deze vaarzen naar de Nederlandse retail en foodservice. De ambitie van twee jaar geleden om wekelijks vijfhonderd dieren te slachten, is inmiddels opgeschroefd naar duizend dieren per week. “Maar”, zegt Stan Quinten van Van Loon Group: “De afzetmogelijkheden in Nederland zijn leidend. Het vleesconcept moet groeien vanuit de vraag naar dit vlees in Nederland.”

De dieren worden op een leeftijd van achttien tot negentien maanden geslacht. Afhankelijk of de veehouder start met nuka’s of starters, blijven de kruislingvaarzen ongeveer anderhalf jaar op het bedrijf. Het duurt dus even voordat de duizend slachtingen per week daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden.

Vanuit de markt is er vraag naar uniforme dieren met een classificatie van R tot U- en een vetbedekking van 3+. De vleesonderdelen moeten daarnaast egaal van vorm zijn. Quinten spreekt over een “repeteerbare kwaliteit” die past bij de hedendaagse consument. Dit betekent dat de dieren geslacht worden met een beoogd karkasgewicht van 350 tot 360 kg. Inkoper Teun Voets zoekt de dieren op de veebedrijven uit. Doordat één persoon de visuele beoordeling doet, is de kwaliteit van het vlees constant. Wat betreft de voeding van de dieren werkt Van Loon Group samen met Agruniek-Rijnvallei, Agrifirm en ForFarmers.

Verplicht onderdeel van het vleesconcept is het voeren van vers gras of kuilgras. Gras maakt de vleeskleur donkerder en geeft het vet een gele kleur. Dit zijn twee kenmerken waardoor het vlees (naast de malsheid) zich nog meer onderscheidt van ander rundvlees. Naast gras krijgen de dieren mais en - afhankelijk van beschikbaarheid en wens van de veehouder - aardappelproducten, zoals voeraardappelen of aardappelsnippers. Veehouders moeten er wel voor waken dat de dieren niet te vet worden. Vandaar dat het aandeel mais en aardappelen niet te hoog mag zijn.

Agruniek-Rijnvallei - vanaf dag één betrokken bij het jongrundconcept – zet op de bedrijven een uniek product in om de vleeskwaliteit te waarborgen: Maxommon Grain Gerst. Dit krachtvoer combineert een hoge energiewaarde met een hoog eiwitgehalte. Het product bestaat uit geplette gerst, aangevuld met een enzym en een eiwitbron. Door deze combinatie van grondstoffen tien dagen in te kuilen, komt een fermentatieproces op gang. Het eindproduct zorgt voor een hoge pens-pH en eiwit dat geleidelijk beschikbaar komt voor het rund. Dit droge product geeft een hoge vleesaanzet en kan gewoon in een silo geblazen worden.

Veehouders krijgen een vaste basisprijs voor hun dieren die elke zes weken opnieuw wordt berekend, afhankelijk van de kostprijs. Hier bovenop kunnen veehouders een toeslag krijgen voor vetbedekking en gewicht. Bij de start van het vleesconcept in 2021 lag de basisprijs op 3,75 euro per kg. Inmiddels (peildatum november) is deze gestegen naar 4,90 euro per kg. Het rendement voor de veehouder hangt af van de bedrijfsomstandigheden. Veehouders die zelf het voer telen en mest afzetten op eigen grond, realiseren een hoger saldo dan diegene die alles moeten aankopen en afvoeren. Daarnaast hangt het rendement af van de kwaliteit van het eigen ruwvoer. “We komen graskuilen tegen met 10 procent eiwit en 20 procent eiwit”, zegt Harm van Hattem van Agruniek-Rijnvallei. “Het is daarom belangrijk om je kostprijs scherp in beeld te hebben.”

Ook de opvang van starters is cruciaal. De kruislingvaarzen worden zowel gehouden in ligboxenstallen als in roséstallen die geschikt zijn voor dit vleesconcept. Opstarten op een ligboxenstal slaagt volgens Van Hattem alleen als de starters zwaar genoeg zijn. “Dan denk ik aan een gewicht van ongeveer 200 kilo.” In stallen die geschikt zijn voor oud rosé kunnen kalveren al vanaf 110 kilo aangevoerd worden.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van vakblad De Kalverhouder.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    6° / 6°
    90 %
  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 4°
    20 %
Meer weer