Blauwtong+verspreidt+zich+razendsnel
Nieuws

Blauwtong verspreidt zich razendsnel

Na de eerste uitbraken van begin september heeft het blauwtongvirus intussen op 319 plaatsen toegeslagen.

Utrecht, Noord- en Zuid-Holland en rondom de Veluwerandmeren zijn de zwaarst getroffen gebieden. Deskundigen schatten in dat het virus zich snel over heel Nederland zal spreiden. Gemiddeld dijt de omvang van een getroffen gebied wekelijks met 15 kilometer uit in alle richtingen, afhankelijk van windrichting en -snelheid.

Bij LTO Nederland zijn intussen al meer dan vierhonderd meldingen binnengekomen. De meerderheid van de besmettingen speelt bij schapen, maar ook steeds meer runderen worden ziekgemeld. Schapen hebben koorts, ontstekingen aan mond- en neuslijmvlies en speekselen veel. Herstel kan maanden duren en een deel van de zieke dieren sterft. Bij runderen zijn de verschijnselen minder erg maar ook hier is er sprake van serieuze ziektegevallen.

Als een rund besmet is, heeft het vaak veel virus in het bloed en het virus blijft daar lang aanwezig. Daardoor is er een grote kans dat runderen het virus verspreiden. Omdat de uitbraak niet meer in de hand gehouden kan worden, zijn er geen bedrijfsblokkades en bezoekt de NVWA de bedrijven niet actief voor monstername.

Bij een vermoeden van een besmetting neemt de eigen dierenarts van een veehouder bloed af bij de dieren en stuurt deze monsters naar Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), onderdeel van WUR. Monstername heeft geen consequenties voor een veebedrijf. Het gaat niet op slot en er worden geen laboratoriumkosten in rekening gebracht. De visitekosten van de dierenarts, inclusief monstername en insturen, zijn wel voor de veehouder.

Als een veehouder in overleg met de dierenarts besluit om geen bloedonderzoek te doen, wordt de verdenking van blauwtong alsnog gemeld bij de NVWA.

LTO vindt het belangrijk dat er meer inzicht komt in het ziektebeeld en de sterfgetallen. Daarvoor is het nodig dat besmette bedrijven gemonitord blijven worden. Ook wil LTO dat er zo snel mogelijk een veilig vaccin beschikbaar komt. Op dit moment is het ministerie van LNV aan het onderzoeken of een beschikbaar vaccin van buiten Europa aan alle veiligheidseisen voldoet.

Besmetting in Nederland per 28 september 2023. Bron NVWA.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
  • Woensdag
    16° / 10°
    80 %
Meer weer