Logisch+toch%3F
Columns

Logisch toch?

Zijn jullie biologisch? Ik kijk de vragenstelster aan die bij mijn kraam staat en probeer in te schatten waarom deze vraag voor haar zo belangrijk is. Een gewone jonge vrouw achter een wandelwagen, niet zo’n dame waarbij je al bij voorbaat weet wat haar eetpatroon is.

We staan op een fair, een gewone gezellige fair met een verscheidenheid aan producten. Voor ons op de kraam staan diverse streekproducten, die men ook in onze winkel kan vinden, en een dieprvies met verschillende kalfsvleesproducten. Voor veel mensen is kalfsvlees onbekend, en op deze manier hopen wij ze toch kennis te laten maken met een stukje trots van ons. Een bezoekje aan een kalverhouder om een stukje vlees te halen is niet altijd logisch.

Aan de andere kant, bij een melkveehouder is het niet vreemd om een liter melk te halen. En staat daar een diepvries met rundvlees, dan is het geen enkel probleem om een kilo gehakt te halen of een heerlijke entrecote. Immers, het dier is met liefde verzorgd en men weet wat men eet.

Blijkbaar is het bij de kalfsvlees anders, en misschien heerst er stiekem ook wel een klein beetje een taboe op de naam kalfsvlees. Onlangs was er een buurman bij ons in de stal en verwonderde zicht over de grote van onze dieren. Nog een paar weken geduld en dan gaan ze weg… Op een kalf lijken ze in de verste niet meer. Misschien toch eens tijd voor onze sector om een volwassener naam te kiezen?

Terugkomend op de vragenstelster, ik vraag haar waarom dit voor haar zo belangrijk is, en nee wij zijn niet biologisch. Ze vertelde me dat ze gewoon zeker wou weten dat haar dochter geen antibiotica binnen kreeg en dat de dieren goed verzorgd waren. Ik leg haar uit dat we te maken hebben met keuringen, wachttermijn voor antibiotica van zelf meer dan 60 dagen en vertel nog meer over de kalverhouderij en kan haar garanderen dat kalfsvlees 200 procent veilig is. “Doe me dan toch maar een tasje met hamburgers”, zegt ze me en rekent af.

Twee weken later staat ze bij mij thuis in de winkel. Ze wil graag nog enkele hamburgers want ze smaakten zo lekker. Een groter compliment kon ze mij niet geven

Evelien Smit
Kalverhoudster in Nieuweroord

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer