Lagere nuka-prijzen hard nodig
Deze week – de eerste week van augustus – gaan de prijzen voor jonge kalveren waarschijnlijk weer met minimaal 5 euro per stuk naar beneden. Een lagere nuka-prijs is voor kalverhouders de enige manier om zicht te houden op een positief rendement.
Kalveren die nu worden opgezet voor het segment blank zijn eind januari slachtrijp. De kostprijsontwikkeling (zie rode lijn in onderstaande grafiek) laat zien dat de kostprijs in januari waarschijnlijk op 6 euro per kg uit komt. Dit betekent dat de prijs van blank kalfsvlees - net als afgelopen jaar - weer moet stijgen tot boven de 6 euro voor een positief rendement.
Slachterijen denken dat dit mogelijk is, maar zekerheid is er niet. Het prijsniveau van blank kalfsvlees was afgelopen jaar uniek. In het voorjaar van 2006 en het najaar van 2007 kwam de kalfsvleesprijs ook korte tijd op een hoog niveau, maar dat was een kwestie van enkele weken en de 6 euro werd daarbij voor zwartbonte kalveren net niet gehaald. Om nu zwarte cijfers te kunnen schrijven, moet de prijs van blank kalfsvlees langdurig hoog blijven.
Kijkend naar de kostprijsontwikkeling dan is een minimale opbrengstprijs van 5,80 begin oktober noodzakelijk. Half november zou de 6 euro weer doorbroken moeten worden. De berekening in onderstaande grafiek is gebaseerd op gemiddelde cijfers. Per bedrijf kan hier verschil in zitten, afhankelijk van de investeringen die gedaan zijn op het bedrijf.
Voor jong rosé is de 5 euro per kg cruciaal. Met de huidige nuka- en voerprijzen stijgt de kostprijs voor koppels die eind november geleverd worden boven de 5 euro. De verschillen in kostprijs op deze bedrijven zijn weliswaar groot. Voldoende bijproducten in het rantsoen en een hoog karkasgewicht lijken de benodigde ingrediënten om nog een goede marge te maken. In alle andere gevallen verdwijnt de marge als sneeuw voor de zon.
Ook voor jong rosé geldt dat de nuka-prijs op dit moment het enige stuurmiddel is om de kosten in bedwang te houden.
Voor oud rosé lijkt de nood minder hoog. Met een kostprijs die de komende maanden schommelt tussen de 4,50 en 4,75 euro per kg, kan er een mooie marge gemaakt worden.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland