Begin+juni+weer+overleg+landbouwakkoord
Nieuws

Begin juni weer overleg landbouwakkoord

In juni overleggen de deelnemers van de hoofdtafel van het landbouwakkoord opnieuw, nu de marathonvergadering van 17 op 18 mei op niets is uitgelopen.

De tijd wordt gebruikt om de conceptafspraken en maatregelen op hun waarde te toetsen door drie kennisinstituten, te weten: Wageningen University & Research, het Louis Bolk Instituut en het Planbureau van de Leefomgeving.

De toetsing vindt plaats op de gebieden ecologie, economie, maatschappelijke impact, het verdienvermogen, natuurinclusieve kringlooplandbouw en biologische landbouw. De instituten lichten ook enkele varianten op de conceptafspraken door.

Landbouwminister Piet Adema verwacht dat de toetsingen eind mei klaar zijn. In de tussentijd praten de partijen verder over een aantal openstaande punten. De gesprekken zullen gaan over de financiering van boeren die aan landschapsbeheer doen, de bescherming van boeren en tuinders die doorgaan en de mest- en grondgebondenheid van bedrijven. Ook zullen de teksten die voorliggen waar nodig verscherpt worden.

Daarnaast vinden er nog aparte gesprekken plaats over de PAS-melders en interimmers. De uitkomsten van deze gesprekken én de toetsing door de kennisinstellingen, zullen begin juni weer besproken worden aan de hoofdtafel van het landbouwakkoord. Naast het ministerie van LNV zijn hierbij betrokken: LTO Nederland, NAJK, LandschappenNL, Biohuis, IPO, NFLI en het CBL. De gesprekken staan onder leiding van oud-LNV'er Chris Kalden.

De punten waarop volgens LTO nog stappen vooruit gezet moeten worden zijn:

  • Financiering van landschapsdiensten. LTO vindt het van belang dat landschapsdiensten en agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) wordt vastgelegd in langjarige contracten (met een looptijd tot 18 jaar), waarbij de financiering ook langjarig verzekerd is.
  • Bescherming van boeren die door willen gaan.
  • Mest en grondgebondenheid. LTO is voorstander van beleid dat kijkt naar bedrijfsspecifieke emissies. Die kunnen worden gemeten en daarop kunnen boeren sturen. Wat ons betreft moet dit worden uitgewerkt in een ‘afrekenbare stoffenbalans’: laat boeren en tuinders weten welke doelen ze moeten bereiken en geef hen ruimte om daar zelf invulling aan te geven. Dit thema is aan de onderhandelingstafel nog volop in beweging. Het kabinet kijkt helaas naar de introductie van nieuwe, sturende middelvoorschriften als GVE- en graslandnormen. Wij vinden dat het kabinet volledig op het verkeerde spoor zit met die norm.
  • Het proces rondom de PAS-melders en interimmers. Zoals bekend: voor LTO is het een harde randvoorwaarde dat PAS-melders en interimmers zicht hebben op legalisatie.

    Agenda

      Er zijn momenteel geen evenementen gepland

    Meer agenda

    De Stoppersregeling

    Alle antwoorden op veel gestelde vragen

    Klik hier

    Stelling

    Loading

    Weer

    • Zaterdag
      4° / 0°
      90 %
    • Zondag
      15° / 6°
      85 %
    • Maandag
      13° / 9°
      90 %
    Meer weer