Zussen Bennenbroek winnen Agroscoopbokaal
De zussen Linda en Rianne Bennenbroek uit het Brabantse Zeilberg (gemeente Deurne) hebben de Agroscoopbokaal gewonnen in de categorie vleesvee. De roséklaverhouders ontvangen deze jaarlijkse prijs van mengvoerbedrijf ForFarmers omdat zij uitblinken in ondernemerschap en voerwinst.
De zussen hebben samen een gesloten rosékalverbedrijf met 720 opfok- en 1650 afmestplaatsen en houden de kalveren in zes verschillende leeftijden. Ook bewerken ze 50 hectare grond, waarvan 30 hectare in eigendom. In 2006 zijn ze in maatschap gegaan met hun ouders Hans en Mieke en sinds 2013 zijn ze volledig eigenaar. Op dat moment hebben ze ook de overstap gemaakt van contractmester naar vrije mester. Op deze keuze zijn de zussen rots: Rianne: "Het geeft ons de vrijheid die we zochten. We kunnen zelf onze leveranciers bepalen en financieel zijn we er ook beter van geworden. We willen nooit meer anders."
Ook zijn de ondernemers in 2013 van oud rosé naar jong rosé gegaan. Dit heeft hun voorkeur, omdat ze dan sneller omzet draaien en minder gezondheidsproblemen bij de kalveren zien. De ondernemers hebben in 2017 een nieuwe afmeststal gebouwd met een Groene Vlag-vloer en mechanische ventilatie. Hierdoor is het klimaat optimaal en zien ze nauwelijks gezondheidsproblemen. Er wordt momenteel een nieuwe afmeststal gebouwd, die bevat ook een Groene Vlag-vloer, inclusief een nieuw systeem waarbij de mest direct uit de stal wordt verwijderd. Hierdoor ontstaat er minder ammoniak in de stal en verwachten ze dat de kalveren een nog hogere daggroei behalen.
Qua voeding sturen de rosékalverhouders op daggroei en qua management op voerkosten. Ze maken al jaren koppelkaarten zodat ze alle kengetallen van een ronde goed kunnen monitoren. Op deze manier weten de zussen met een scherp rantsoen (qua kosten), toch zeer hoge technische resultaten te behalen. Zo bedroeg de voerwinst vorig jaar gemiddeld 8,03 euro per kalf per week. Linda: “Als alles goed loopt, de voeropname van de kalveren optimaal is, hun gezondheid goed blijft en we zo min mogelijk uitval of achterblijvers hebben, dan zijn wij dik tevreden.”
Rianne benoemt de rust, reinheid en regelmaat als succesfactor: “We zijn kritisch en werken netjes. Alle voerproducten liggen binnen, de grondstoffen worden afgedekt, zodat er geen vogels of ongedierte bij kunnen komen.” Elke dag voeren ze op hetzelfde tijdstip en schuiven meerdere keren per dag het voer aan zodat de dieren in beweging komen en gaan vreten.
Het rantsoen bestaat uit verschillende enkelvoudige producten, waaronder mais, bierbostel, aardappelsnippers en krachtvoer. De ondernemers voeren het rantsoen met behulp van een zelfrijdende mengwagen. Linda: "Hiermee kunnen we heel secuur voeren. De maiskuil wordt netjes van boven naar beneden gefreesd, waardoor er een constante samenstelling van de maiskuil in het rantsoen komt."
De zussen hebben lang gestreefd naar het hoogste aflevergewicht, en daar ook het rantsoen op afgesteld, maar sinds de coronaperiode hebben ze de strategie van zoveel mogelijk kilo’s losgelaten. Rianne: "Omdat de kosten voor voer, energie, water, enzovoort stegen, en we minder uitbetaald kregen, hebben we onze strategie bijgesteld. Het belangrijkste is dat we onderaan de streep een plus overhouden." Het afgelopen jaar hebben ze de bewuste keuze gemaakt voor een qua kostprijs scherper rantsoen en een minder geconcentreerd melkpoeder. Linda: "Maar ondanks dat, houden we iedere ronde een plus over. Dat is onze kracht."
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland