Brussel akkoord met uitkoopregeling piekbelasters
De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan de plannen van het Nederlands kabinet om piekbelasters uit te kopen.
De commissie spreekt van een 'noodzakelijk en passende' opkoopregeling en vindt de positieve effecten groter dan een mogelijke verstoring van de vrije Europese markt. Van ongeoorloofde staatssteun is geen sprake ondanks dat bedrijven tot 120 procent van de marktwaarde krijgen betaald voor opkoop van hun bedrijf. Opkoop zal gebeuren via de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderij.
Het kabinet kan nu verder met het uitkopen van piekbelasters die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de stikstofneerslag in Natura 2000-gebieden. In totaliteit zou het gaan om drieduizend bedrijven. Ze krijgen een aanbod om vrijwillig te stoppen. Het gaat daarbij om melkvee-, varkens-, vleeskalver- en pluimveebedrijven. De stikstofruimte die vrijkomt, wordt bij voorrang gebruikt voor PAS-melders die buiten hun schuld zonder vergunning zitten.
Naast de 120-procentregeling (LBV+) komt er nog een 100-procentregeling (LBV) voor tienduizend melkvee-, varkens- en pluimveehouders die uit vrije wil willen stoppen, maar niet tot de piekbelasters behoren. Hiervoor geldt wel een drempelwaarde. De overheid stelt een website open waar veehouders kunnen berekenen of de uitstoot van hun boerderij boven de drempelwaarde komt. Voor beide regelingen wil het kabinet in totaal 1,47 miljard euro uittrekken.
Eind mei worden de precieze voorwaarden bekend gemaakt. De verwachting is dat veehouders zich per 1 juli kunnen inschrijven voor de opkoopregeling. Agractie wil dat het kabinet ook duidelijkheid geeft over de mogelijkheden van innovatie en verplaatsen zodat boeren niet richting stoppen gedwongen worden. LTO Nederland laat weten dat het niet alleen gaat om de hoogte van het opkoopbedrag maar ook over de fiscale afhandeling.
Ook wil LTO Nederland voorkomen dat er een negatieve schaduwwerking uitgaat van de LBV+-regeling. Dit geldt bijvoorbeeld voor veehouders die hun bedrijf in gewijzigde vorm willen voortzetten. Ze hebben volgens LTO het volste recht om zich wel óf niet voor de beëindigingsregeling aan te melden zonder dat zij vervolgens een ‘rode stip’ achter de naam hebben staan waardoor toekomstgerichte bedrijfsinvesteringen en financieringen gefrustreerd worden.
Lees hier de Kamerbrief die op dinsdag 2 mei 2023 is verschenen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland