%26lsquo%3BHuidige+coalitie+krijgt+een+pak+slaag+van+jewelste%26rsquo%3B
Columns

‘Huidige coalitie krijgt een pak slaag van jewelste’

De burger heeft gesproken tijdens de provinciale verkiezingen. Coalitie krijgt een pak slaag.

Op het moment dat ik dit schrijf heeft de BBB een historische overwinning geboekt in de provincies. De huidige coalitie kreeg een pak slaag van jewelste. De burger heeft gesproken, ja, ik zeg de burger, want als het alleen boeren waren kwamen we maar aan een paar zetels. Dit geeft ook aan dat de waardering voor boer en tuinder groot is en mensen het belangrijk vinden dat we in Nederland een sterke agrarische sector overhouden.

Het dedain van de zittende macht naar hun burgers zijn de mensen gewoon zat. Als ik de eerste reacties hoor, hebben ze het er al over dat ze over links hun beleid kunnen voortzetten, maar dan geef je geen gehoor aan de kiezer en wordt de onrust op het platteland nog groter. In de Tweede Kamer zit het vol met randstedelijken die totaal niet weten wat er speelt in de provincie

In mijn provincie Overijssel is het echt extreem wat de BBB presteert. Je ziet in de grote steden nog dat de VVD en GroenLinks op enkele plekken de grootste zijn. In bijna alle provincies zie je dat ander beleid gewenst is. In de Tweede Kamer zit het vol met randstedelijken die totaal niet weten wat er speelt in de provincie, maar daar moet het beleid wel uitgevoerd worden.

Dit is niet uniek in Europa; in Italië is er al een ruk naar rechts, waar de nieuwe premier Meloni ondanks alle linkse waarschuwingen heel pragmatisch beleid blijkt te voeren. Vorige week viel me op dat de Franse president Macron in Parijs 13 uur op een Franse landbouwbeurs liep, en daar alle regio’s en producenten aandacht gaf. Zijn conclusie: “Franse boeren moeten meer produceren!” Stimuleren van de Europese productie en voor voedsel niet afhankelijk zijn van de wereld. In Nederland had Kaag het over energieonafhankelijk, maar is voedselonafhankelijkheid niet zeker zo belangrijk?

In Duitsland willen ze het paradepaardje van Timmermans, dat alle nieuwe auto’s geen verbrandingsmotor mogen hebben, overboord gooien. En daar hebben ze op dit moment nog een progressieve, linkse regering. Ook daar neemt de weerstand tegen onzinnig beleid toe. Geen Europese luchtfietserij, maar gestaag beleid waarin de burger centraal staat. Wereldhandel prima, maar wel zorgen dat we onze eigen broek ophouden voor eerste levensbehoeften.

Dus ook Europees zijn ze gewoon klaar met de extreme klimaatgekte. Moet er dan niks gebeuren? Zeker moeten we de natuur beschermen, ik vind het prachtig om door de natuur te lopen. Bij ons aan de beek en aan de Dinkel hebben ze prachtig mooie gebieden gemaakt en dat kan prima in combinatie met economische landbouwactiviteiten. En zeker willen we emissies verminderen, maar dan wel op basis van draagvlak! Als ze vanuit randstedelijke politiek ons in de provincie wat gaan opdringen krijg je wat je nu gezien hebt.

De huidige coalitie kan het gezonde verstand van de BBB niet negeren. Ook al denk ik dat er bij andere partijen ook wel een deel gezond verstand zit. Laat agenda’s van sommige NGO’s niet leidend zijn. Trek Nederland vlot met elkaar, vlak extremen af en zie dat we weer vooruit kunnen zodat er weer gebouwd en geboerd kan worden. En natuurlijk onze natuur behouden, maar dat kan alleen als er draagvlak is in de regio.

De eerste stap is gezet, nu het vervolg nog…

Hans Luijerink
Rosékalverhouder

Column op Boerderij.nl
Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer