Innovatieve+veehouderij
Columns

Innovatieve veehouderij

Twee weken geleden ben ik op één dag naar twee bijeenkomsten geweest waar ik twee ministers heb mogen spreken. Minister Adema was bij een presentatie over het onderzoeksproject - uitgevoerd in Someren - naar emissiereductie in de kalverhouderij. Daarna volgde een bezoek aan een biogasinstallatie in Sint-Oedenrode waar mest van zeventien melkveehouders centraal verwerkt wordt, gas wordt teruggewonnen en bruikbare organische meststoffen weer worden ingezet bij onder andere dezelfde boeren die de mest leveren. Kringloop ten top.

Geweldig hoe innovatief we in Nederland kunnen zijn. Zonder energie te gebruiken kunnen we ook in de kalverhouderij de emissie met 50 procent reduceren. Dit kost wel een hoop geld en werk om het te realiseren, maar de oplossing is nabij. Waar het op vastloopt is vergunningverlening en financierbaarheid van zo’n project, en daar zit de crux. We houden elkaar in de houdgreep. Milieuclubs zorgen ervoor dat vergunningen worden aangevochten, waardoor overheden voorzichtig worden. Als overheden voorzichtig worden, trappen banken op de rem.

Innovatie kan niet altijd in één keer goed gaan. Soms moet je leergeld betalen. Maar met niks doen is de natuur het minst gebaat.

Het biogasproject vond ik erg interessant. Ons eigen biogasproject op ons bedrijf heb ik met alle onzekerheden twee jaar geleden al in de koelkast gezet (en bij mijn vrouw staat het al in de vriezer). Maar toch… als ik dan zo’n enthousiaste ondernemer zie, en kijk hoe we met innovatie nieuwe duurzame producten kunnen maken, dan word ik daar blij van. En als ik vrolijk word, laat mijn vrouw het plan misschien ook weer een beetje ontdooien.

De minister was onder de indruk van het biogasproject en ook van het emissieonderzoek in onze sector. Hij wil wel vooruit maar gaf aan vaak klem te zetten tussen politiek, Brussel en allerlei groeperingen die een mening hebben.

Dezelfde avond was er in Tubbergen een lezing van milieuminister Jetten, die een pleitbezorger is van biogas. Geïnspireerd door de verhalen van overdag, ben ik toch eens met hem gaan praten of ik deze ‘boerentegenstander’ op andere gedachten kan brengen.

En inderdaad ook deze minister werd enthousiast van de mogelijke innovaties uit de landbouw. Als we iets aan het klimaat willen doen, moeten we onze boerenoplossingen goed voor het voetlicht brengen. Uit mest kunnen we gas en kunstmest halen, terwijl Yara een heleboel aardgas nodig heeft om de kunstmest te produceren. Het omgekeerde verhaal dus. Uit mest kunnen we ook ureum halen waarbij we CO2 kunnen afvangen uit rookgassen (AdBleu). Het afgraven van veengebieden in Ierland en Rusland kunnen we voorkomen door de organische stof uit koeienmest hiervoor te benutten.

Van deze koeienmest kunnen we zelfs isolatieplaten maken waarmee we onze huizen kunnen isoleren. Als onze grootste stikstofuitstoter Rockwool zich hierop gaat richten, gaat ook dit bedrijf zijn klimaatdoelstellingen halen. We moeten dan wel onze veestapel behouden. Anders gaan al deze duurzame initiatieven niet door.

Hierop moeten we elkaar toch kunnen vinden. Onze meningen liggen echt niet ver uit elkaar. Wel moeten we met elkaar blijven praten; luisteren en proberen oplossingen te zoeken. Beide ministers die ik die dag gesproken heb, zijn enthousiast. Jetten beloofde mij de volgende dag drie kamers verderop met Adema een gesprek te voeren over dit onderwerp.

Zou misschien wel goed zijn als dit ook meegenomen wordt in het landbouwakkoord; duurzaamheid als extra verdienmodel voor de veehouderij.

Want van al die negativiteit word ik murw. Dan denk ‘ik kap ermee, Nederland is niet meer het land om te boeren’. Maar als je dan je sociale media eens uitzet en op bezoek gaat bij positieve mensen, die ook oplossingen zoeken, krijg je spontaan weer een glimlach op je gezicht en ga je er voor.

Wanneer we onze regering en de rest van de politiek achter onze duurzaamheidsambities krijgen, weet ik zeker dat we een prachtige toekomst tegemoet gaan. Blijf positief, blijf vertrouwen houden en blijf je verhaal vertellen aan alle onwetenden.

Hans Luijerink
Voorzitter VVK

Foto: vnlr Frank van Genugten (GroenWoudGas), Hans Luijerink (VVK) en LNV-minister Piet Adema.

Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer