Twee discussietafels over toekomstige kalverhouderij
Op dit moment wordt er op twee fronten gediscussieerd over hoe de kalverhouderij er in de toekomst uit zou komen zien. Voor de LTO-vakgroep Kalverhouderij is dat de reden voor het houden van vier regionale bijeenkomsten waarop kalverhouders kunnen meepraten over die toekomst.
De aftrap vond maandagavond plaats in Oirschot (NBr). Ernest Bokkers (LTO) schetste de verschillen tussen de twee discussietafels. Enerzijds vinden er gesprekken plaats om te komen tot een Landbouwakkoord en anderzijds om te komen tot een convenant Dierwaardige Veehouderij.
Binnen het convenant Dierwaardige Veehouderij wordt met onder ander overheden en dierwelzijnsorganisaties gesproken over het thema dierenwelzijn. Bij de gesprekken over het Landbouwakkoord gaat het over alle andere zaken (emissies, klimaat, bodem, water, verdienmodellen) maar niet over dierenwelzijn. Beide discussietafels hebben het vizier op 2040 en verder liggen.
Het convenant Dierwaardige Veehouderij is nodig om dierenwelzijnsaspecten geregeld te krijgen rondom het thema diergerichte huisvestingssysteem. Komt dat convenant er niet, dan kan de wetgever bij een dispuut terugvallen op de letterlijke regels uit de Wet Dieren. Dit heeft niet de voorkeur van de veehouderij. In mei 2021 is namelijk een amendement aangenomen van de Partij voor de Dieren dat geldt als aanvulling op artikel 2.1 van de Wet Dieren waarin staat dat houderijsystemen het welzijn en gezondheid van dieren niet negatief mag beïnvloeden. Een goed convenant is dus hard nodig. Als het convenant er niet komt, kan de aanvulling in de Wet Dieren de veehouderij voor de voeten lopen.
Wat betreft het Landbouwakkoord wordt er met een grote groep aan belangenverenigingen, ketenpartijen en overheden gesproken over de toekomst van de landbouw in Nederland. Hierin worden ook bedrijfsmodellen uitgewerkt die passen bij de ontwikkelmogelijkheden voor boeren, zoals (technisch) innoveren, omschakelen of verplaatsen. Deze zaken moeten uiteindelijk in een gebiedsgerichte aanpak verder worden uitgewerkt. Volgens LTO-vakgroepvoorzitter Wim Thus is het een intensief traject waarbij aan veel verschillende tafels wordt gesproken en waarvan het eindresultaat nog lang niet vaststaat.
De komende week zijn er nog drie bijeenkomsten waarbij LTO-leden inhoudelijk mee kunnen praten over de standpunten die LTO inneemt aan de discussietafels.
Dinsdag 24 januari | ’t Witte Huis | Geert Wolter Smitweg 20 in Donkerbroek |
Donderdag 26 januari | Witkamp | Dorpsstraat 8 in Laren |
Maandag 30 januari | De Essenburcht | Schoonbeekhof 1 in Kootwijkerbroek |
De bijeenkomsten starten om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland