Geld voor gebiedsaanpak, stoppers, innovaties en PAS-melders
In de landbouwbegroting van 2023 wordt de buidel getrokken voor de gebiedsgerichte aanpak van de stikstofcrisis. Ook ligt er een budget klaar voor stoppersregelingen, innovaties en de PAS-melders.
2023 staat voor het ministerie van LNV vooral in het teken van de gebiedsgerichte aanpak in het landelijk gebied. Voor de uitvoering heeft het kabinet 24,3 miljard euro vrijgemaakt. Het geld wordt tot en met 2035 ingezet voor de aanpak van stikstof, water en klimaat.
Om provincies in 2022 en 2023 tegemoet te komen en de aanpak te versnellen is al 504 miljoen euro vrijgemaakt. Uiterlijk 1 juli 2023 moeten de provincies hun plannen presenteren, waarbij er een evenredige bijdrage moet zijn van landbouw, industrie, bouw en mobiliteit.
In 2023 wordt in totaal 340 miljoen euro gereserveerd voor diverse vrijwillige beëindigingsregelingen en 300 miljoen euro voor het versnellen van Natuurnetwerk Nederland (aankoop van gronden voor natuur).
Het kabinet stelt verder 250 miljoen euro beschikbaar voor de legalisatie van PAS-meldingen. Met deze middelen kunnen provincies maatregelen nemen om stikstof te reduceren. Met de stikstofruimte die ontstaat kunnen PAS-melders een natuurvergunning krijgen.
Voor technische innovatie stelt LNV in 2023 29 miljoen euro beschikbaar voor brongerichte verduurzaming van stal- en managementmaatregelen (Sbv-regeling). Veehouders kunnen hiermee innovatieve technieken en managementmaatregelen ontwikkelen en deze vervolgens breder toepassen. Dit moet resulteren in een vermindering van de uitstoot van ammoniak, methaan, geur en fijnstof.
LTO Nederland vindt dat ondanks alle beloftes over toekomstperspectief het nog steeds onduidelijk is wat de economische, sociale en culturele impact wordt van de kabinetsplannen voor bijvoorbeeld water, klimaat en stikstof. LTO Nederland roept de leden van de Staten-Generaal op de zware kloof tussen het boerenerf en de politiek te overbruggen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland