Brongerichte staltechnieken bieden kansen
Staltechnieken die emissies integraal en bij de bron aanpakken, bieden veel kansen. Wel is er meer tijd nodig om deze succesvol toe te passen.
Dat is de conclusie na de vier regionale VVK-zomerbarbecues waar de resultaten van het emissieonderzoek op een praktijkbedrijf in Someren (NBr) gepresenteerd zijn. Tijdens dit onderzoek zijn er zeven brongerichte stalsystemen onderzocht. Het doel was om 50 procent ammoniakreductie te realiseren. Na het uitvoeren van officiële validatiemetingen blijkt dat de ammoniakemissie van deze stalsystemen met 40 tot 62 procent naar beneden gebracht kan worden.
De staltechniek met een combinatie van een gecoate v-vormige keldervloer, mestschuif en nasproeien met water, haalde de hoogste reductie, gevolgd door de urine doorlatende mestband. Ook het diepkoelen van het mestoppervlak naar 10 á 12 graden Celsius is een maatregel die dicht in de buurt van 50 procent ammoniakreductie komt. Wel moet bij deze techniek de vrijkomende warmte benut worden om de techniek renderend te krijgen.
Ondiepe mestkelders waarbij de urine continu wegstroomt (zoals in voormalige boxenstallen) is ook een emissiereducerende techniek. In het onderzoek in Someren werd hierbij een ammoniakreductie gerealiseerd van 40 procent ten opzichte van een diepe mestkelder.
Naast ammoniakreductie wordt bij brongerichte maatregelen bovendien een zeer forse methaan- en geurreductie gerealiseerd. Het broeikasgas methaan wordt 61 tot 85 procent minder uitgestoten ten opzichte van een diepe kelder. Geur wordt 41 tot 87 procent beperkt.
Omdat 70 procent van de stalemissie bij vleeskalveren uit de mestkelder komt, en 30 procent van de vloer, bieden kelderoplossingen het meeste perspectief. Nadeel is wel dat er grote kosten aan verbonden zijn als deze technieken toegepast moeten worden, met name in bestaande stallen. Omdat de bedrijfsopbrengsten niet toenemen, zijn deze systemen voor de meeste kalverhouders alleen interessant wanneer hier subsidies tegenover staan.
Een positief effect van brongerichte staltechnieken zijn de nieuwe meststromen (urine en vaste mest). Deze zouden – na eventuele bewerking op het bedrijf – tegen weinig kosten of eventueel opbrengsten van de hand gedaan kunnen worden. Met regelgeving zou de overheid de afzet en toepassing van deze meststromen kunnen stimuleren zodat brongerichte staltechnieken betaalbaar worden.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland