Onvoldoende geld voor huidig stikstofbeleid
Het stikstofbeleid van het ministerie van Landbouw past waarschijnlijk niet in het beschikbare budget. Dit blijkt uit interne stukken die door Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Caroline van der Plas zijn opgevraagd.
Aanleiding voor het opvragen van gegevens is een artikel in NRC. De krant schreef begin juli over het bestaan van berekeningen van het ministerie van Financiën waaruit zou blijken dat er onvoldoende financiële middelen beschikbaar zijn voor het huidige stikstofbeleid.
Uit de interne stukken blijkt dat het ministerie van Financiën niet achter de strategie staat die het kabinet hanteert. Het kabinet heeft 24,3 miljard euro gereserveerd om uit de stikstofimpasse te komen. Bij herhaling heeft het ministerie geprobeerd het kabinet op andere gedachten te brengen en de werkelijke kosten van de uitwerking van het beleid in beeld te brengen.
In één nota schrijven de ambtenaren van Financiën dat het huidige landbouwdoel voor het verminderen van stikstof veel te hoog is. 11.200 boerenbedrijven moeten stoppen en nog eens 17.600 boeren moeten hun veestapel met een derde tot bijna de helft inkrimpen. Van de 40.000 professionele landbouwbedrijven voelen 29.000 bedrijven de desastreuze gevolgen van het huidige stikstofbeleid dus direct.
Wanneer het kabinet het komend decennium kiest voor het terugdringen van de stikstofuitstoot met 30 kiloton in plaats van 39 kiloton worden de natuurdoelen nog steeds gehaald, becijferd het ministerie van Financiën. Dan moeten er weliswaar ook 11.200 boeren stoppen, maar hoeven slechts tweehonderd bedrijven te krimpen, in plaats van 17.600. Voorwaarde is wel dat bij dit scenario de nadruk meer komt te liggen op het gericht uitkopen en onteigenen van boeren.
Omdat dit laatste gevoelig ligt, lijkt het kabinet te kiezen voor een aanpak waarbij de pijn verdeeld wordt over meer bedrijven. In haar begeleidende Kamerbrief bij de interne stukken schrijft minister Kaag van Financiën dat de berekeningen van haar ministerie niet gevalideerd zijn en ze een indicatief karakter hebben.
De stukken leggen volgens NRC een sluimerend conflict bloot tussen het ministerie van Landbouw (dat het voortouw heeft genomen in de stikstofaanpak) en het ministerie van Financiën (dat waakt over de kosten).
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland