Stichting Stikstofclaim: benut regelmatig volledige vergunning
Stichting Stikstofclaim adviseert veehouders regelmatig de volledige vergunning te benutten nu de minister met provincies verkent hoe latente stikstofruimte kan worden weggenomen.
Als antwoord op vragen van Leonie Vestering (PvdD) betreffende het uitbreiden van veehouderijen nabij stikstof gevoelige natuurgebieden, laat minister Schouten weten dat ze momenteel met provincies verkent 'op welke wijze feitelijke toenames van emissies en daarmee van deposities kunnen worden tegengegaan'. Feitelijk komt de uitspraak neer op het onderzoeken van de mogelijkheden van het intrekken latente ruimte in verleende vergunningen.
Stikstofclaim is niet te spreken over deze uitspraak en verwijst naar jurisprudentie omtrent het eigendomsrecht van gerealiseerde vergunningen. Daarnaast verwijst Stikstofclaim naar artikel 2.33 tweede lid van de WABO, waar duidelijke afspraken staan vermeld omtrent het (deels) intrekken van een vergunning.
Omdat het genoemde artikel vermeldt dat een vergunning deels kan worden ingetrokken (na het volgen van een bezwaar en beroepsprocedure) als er gedurende een periode van drie jaar geen handelingen zijn verricht met gebruikmaking van de vergunning, adviseert Stikstofclaim om vergunningen regelmatig volledig te benutten.
Mocht de minister en provincies de bestaande wetgeving niet respecteren dan zal Stikstofclaim in het verweer komen, stelt de stichting in een persbericht. Stikstofclaim wil voorkomen dat voor de agrarische sector nadelige regelgeving op het gebied van stikstof in werking treedt. Zo nodig zal Stikstofclaim een of meer procedures starten tegen inwerkingstelling van dergelijke regelgeving. Voor 150 euro kunnen ondernemers via Stikstofclaim meedoen aan deze procedures.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland