Vleesconsumptie lager door corona
Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland ligt in 2020 op basis van karkasgewicht op 75,9 kg. Dit is een daling van 1,9 kg ten opzichte van 2019.
Dit blijkt uit berekeningen van Wageningen University & Research in opdracht van Wakker Dier. Deze getallen betekenen de grootste daling en het laagste niveau in de cijferreeks die teruggaat tot 2005.
De afname komt voor het overgrote deel voor rekening van de drie belangrijkste onderscheiden vleescategorieën pluimveevlees (0,8 kg), varkensvlees (0,5 kg) en rundvlees (0,4 kg). De 2020-cijfers laten voor het eerst in jaren weer een afname in het vleesverbruik zien. De afname van bijna 2 kg in één jaar is bijna even groot als de afname in de jaren tussen 2010 en 2016.
Het coronajaar 2020 was om vele redenen geen gewoon jaar. Er waren veel minder mogelijkheden om buitenshuis vlees te eten. Horeca moest geheel en gedeeltelijk sluiten, bedrijfsrestaurants sloten vanwege het thuiswerken en cateraars kregen te maken met afgelaste feesten, partijen, congressen, beurzen en andere evenementen.
Dit heeft de consumptie van vlees binnenshuis aangewakkerd: supermarkten en slagers verkochten in 2020 24,6 miljoen kilo meer vlees dan in 2019. Deze stijging komt hoofdzakelijk op het conto van vlees en minder op die van vleeswaren. Deze toename maakt de daling in de vleesverbruikscijfers in 2020 niet ongedaan.
Een andere opvallende beweging in de markt betreft de groei in de verkoop van plantaardige vleesvervangers. De stijgende lijn zet door. Toch is en blijft de omvang van deze markt met zo’n 4% voorlopig bescheiden en lijkt de impact van de populariteit van plantaardige vleesvervangers op de consumentenbehoefte aan vlees op dit moment op zijn best gering.
De daling in de vleesverbruikscijfers in 2020 zijn te koppelen aan de (gedeeltelijke) sluiting van de horeca vanwege de lockdown door corona. Hierdoor is een belangrijk verkoopkanaal van vlees voor consumenten afgesloten. De stijgende vraag naar plantaardige vleesvervangers is minder aantoonbaar in verband te brengen met de daling van het vleesverbruik. Dit suggereert dat de 2020-cijfers meer te maken hebben met de beschikbare praktische mogelijkheden om vlees te eten dan met nieuwe voedselvoorkeuren in de richting van meer plantaardig eten.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland