‘Kalveren houden waar kalfsvlees gegeten wordt’
Investeren in het dure Nederland of in Frankrijk voor de helft van het geld een kalverbedrijf kopen. Dineke Thomassen en Arie Markus kiezen voor het laatste: “We willen kalveren houden in een land waar kalfsvlees gegeten wordt. Dat biedt meer zekerheid voor de toekomst.”
Het leven is niet altijd te plannen. Daar weten Dineke Thomassen (29) en Arie Markus (30) alles van. Na hun trouwen in 2015 ging Arie op het kalver- annex pluimveebedrijf werken van zijn schoonfamilie in Overberg (U). Toen ook de broer van Dineke onlangs aangaf interesse te hebben voor het bedrijf, moesten er keuzes gemaakt worden: “Wij voelen ons minder sterk verbonden met die plek dan mijn broer”, zegt Dineke. “Vandaar dat wij de keuze hebben gemaakt om verder te kijken.”
Dat verder kijken heeft een verrassende wending gekregen. Na wat opties in Nederland afgewogen te hebben, ontstond het idee om in Frankrijk aan de slag te gaan als kalverhouder. In Nederland wordt het toch allemaal lastiger, beseffen ze: stikstof, import van kalveren en een stevige anti-veehouderijhouding maken het niet eenvoudig om voor Nederland te kiezen. De jonge ondernemers redeneerden een andere kant op: als we nu eens naar een land gaan waar ook veel kalfsvlees gegeten wordt? Dan is de acceptatie in ieder geval eenvoudiger en de toekomst met minder vraagtekens omgeven. Omdat de vader van Dineke een contract heeft bij VanDrie Group, legden Arie en Dineke daar hun vraag neer: zouden we een kalverbedrijf in Frankrijk kunnen starten?
De reactie was verrassend: “’Als je naar het buitenland wil, dan graag’, was hun antwoord”, zegt Arie. “Ook in Frankrijk vergrijst de boerenbevolking, jonge ondernemers kunnen ze wel gebruiken.” VanDrie Group heeft in Frankrijk een medewerker die alle nieuwbouw- en verbouwprojecten begeleidt. Hij heeft kennis van de markt en weet wat er te koop is. Zo zijn de Overbergers uitgekomen bij een kalverbedrijf voor 580 dieren in Belligné, in de Loire-streek, niet ver van Nantes. Het bedrijf is voor Nederlandse begrippen klein, maar in Frankrijk voldoende voor een gezinsinkomen. Na een eerste bezichtiging waren de ondernemers meteen verkocht. “Ik vind het belangrijk dat we niet te ver achteraf wonen en dat we buren hebben”, zegt Dineke. “Dat maakt het integreren makkelijker.” De school voor dochter Lea (3) is op slechts 4 kilometer. Ook de reistijd naar Nederland - ongeveer acht uur - is te overzien.
Lees de volledige reportage in De Kalverhouder die zaterdag 9 oktober verschijnt.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland