Aeres investeert in kalverhouderij
Bij een opleiding voor melkveehouders hoort ook een onderdeel over kalverhouderij. Met deze gedachte in het achterhoofd werkt Aeres aan een doorlopende mbo/hbo-leerlijn op het vakgebied kalverhouderij.
Op de mbo-vestiging in Barneveld wordt elk jaar tweemaal de cursus kalverhouderij verzorgd. Gedurende tien dagdelen krijgen studenten die hier voor kiezen onderwijs en praktijklessen in de kalverhouderij. Aan deze cursus kunnen ook studenten van de hbo-opleiding in Dronten deelnemen. Vanaf komend schooljaar wordt er zelfs een aparte hbo-cursus aangeboden in Barneveld. Volgens Henriëtte Rozendaal, organisator van de cursussen is de animo vanuit Dronten (hbo) groot. Er is zelfs een reservelijst.
Daarnaast wordt er in Dronten op hbo-niveau een minor opgetuigd. Een minor is een keuzevak dat studenten kunnen doen naast hun normale bacheloropleiding van drie of vier jaar om zich te verbreden of verdiepen. De minoropleiding kalverhouderij duurt één semester, ofwel vijftien lesweken. In die tijd kunnen studenten de helft van hun tijd besteden aan het keuzevak. Studenten die bijvoorbeeld in Dronten melkveehouderij studeren, hebben straks de mogelijk om gedurende een semester zich te verdiepen in de kalverhouderij.
Tijdens de minor krijgen de studenten gemiddeld tweeëneenhalve dag per week les, zowel klassikaal als projectmatig bij een externe opdrachtgever. Volgens Annet Velthuis, lector rundergezondheid op Aeres hogeschool Dronten, zijn er al contacten met bedrijven in de periferie van de kalverhouderij waarmee de projecten uitgevoerd kunnen worden.
Of de eerste minoropleiding in september dit jaar van start kan gaan, hangt af van het aantal studenten dat zich aanmeldt. Velthuis: “We streven naar tien tot vijftien studenten. Dat mogen ook studenten zijn van andere agrarische hogescholen zoals HAS Hogeschool in Den Bosch en Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.”
Tot slot is Aeres Farms Dronten gestart met een kleinschalige biologische roséskalverhouderij. De praktijkopzet maakt onderdeel uit van het biologisch melkveebedrijf van Aeres Farms. Er is volgens Velthuis gekozen voor een biologische opzet om aan studenten te laten zien wat er nog meer mogelijk is naast de traditionele houderij: "Want dat kunnen de studenten ook zien en leren op normale praktijkbedrijven."
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland