Tot 70 procent ammoniakreductie noodzakelijk'
Een generieke emissiereductie van 50 procent met daar bovenop een verhoogde doelstelling in de buurt van Natura 2000-gebieden. Dat is volgens een langetermijnverkenning - uitgevoerd in opdracht van de overheid - nodig om overbelasting in stikstofgevoelige gebieden te voorkomen.
Bij het ontbreken van aanvullende specifieke gebiedsmaatregelen is volgens de visie een generieke reductie van tot 70 procent nodig. Zonder aanvullend beleid daalt de emissie van ammoniak tot 2030 slechts beperkt met circa 7 procent. Forse maatregelen zijn volgens het rapport nodig om ook die emissies omlaag te brengen. Het grootste aandeel van de ammoniakemissies komt van de veehouderij, met name de rundveehouderij.
Een combinatie van maatregelen is volgens de visie nodig om per gebied en landelijk gewenste reductie te realiseren. Oplossingsrichtingen die in het rapport te lezen zijn, zijn: opkoop, ruimtelijke maatregelen (zoals het creëren van zones rondom stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden) en technische en managementmaatregelen op boerenbedrijven. Door te streven naar gebiedsspecifieke oplossingen en doelen per sector helder te maken, zou een ondernemer op bedrijfsniveau passende keuzes kunnen maken.
LTO vreest dat met deze benadering de stikstofproblematiek steeds verder wegzakt in een planmatige en weinig realistische benadering die grote economische gevolgen heeft voor veel bedrijven op het platteland. Bij veel voorstellen uit de adviezen is praktische uitvoerbaarheid een groot probleem, vindt LTO. 44 Natura 2000-gebieden zullen zelfs zonder enige economische activiteit in welke sector dan ook nog te veel stikstofneerslag ervaren.
In een ander advies dat de overheid vandaag heeft gepubliceerd wordt voorgesteld om een ammoniakheffing en een krimp van de hoeveelheid dieren in te zetten om de stikstofuitstoot te beteugelen. Volgens LTO is het hoog tijd voor een open maatschappelijk debat over de koers voor Nederland. Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving. “Onze boeren worden steeds weer geconfronteerd met verregaande ideeën zonder dat er een échte maatschappelijke afweging over de inrichting van ons platteland, onze economie, en de balans tussen Natura 2000 en de rest van het leven is gemaakt."
Elshof ziet een stapeling van maatregelen op het boerenerf afkomen waarbij de impact op de regeldruk en het verdienvermogen niet zijn meegenomen. “We bagatelliseren de opgaven waar we gezamenlijk voor staan niet. Integendeel. Boeren staan voor grote uitdagingen en moeten verdere stappen nemen, maar de overheid speelt daar een belangrijke rol in. Niet in de laatste plaats omdat de boer de kosten die hij moet maken voor steeds nieuwe maatregelen niet in zijn opbrengstprijs terugziet." Ze voorziet dat de overheid vele miljarden extra belastinggeld moet vrijmaken om de doelen te halen. Volgens haar redeneren de rapporten vanuit één perspectief zonder oog te hebben voor andere belangen.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland