Schouten+boos+om+lekken+rapport
Nieuws

Schouten boos om lekken rapport

LNV-minister Carola Schouten is boos dat het rapport is gelekt waarin het einde van de kalversector in Nederland wordt aangekondigd. "Dit is op alle fronten heel schadelijk", vindt ze.

Schouten zegt het conceptrapport van eind januari nog helemaal niet onder ogen te hebben gehad. Het moet nog naar de Tweede Kamer worden gestuurd. "Het is absoluut verkeerd dat er op deze manier stukken worden gelekt", reageert ze in een persbericht van ANP. De landbouwminister snapt de onrust en verbazing in de sector: "Dit is niet hoe ik vind dat het moet." Schouten benadrukt dat ze in gesprek wil blijven met de kalverhouderij: "Ik betreur het echt." Het rapport moet op het ministerie nog worden besproken.

Ook andere politici reageren boos over de inhoud van het rapport en de manier waarop het bericht naar buiten is gekomen. Jaco Geurts (CDA) vindt dat het ministerie prioriteit moet geven aan de kalverhouderij om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden. “En daar horen dit soort ideeën en plannen niet bij.” Volgens de SGP is het bericht suggestief en tendentieus en gaat het voorbij aan de inzet van de sector op verbeterde kwaliteitssystemen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop: “Kom daar in het buitenland eens om!"

Het rapport gaat volgens Bisschop ook voorbij aan een wezenlijke vraag of de samenleving voor de genoemde oplossingsrichtingen wil betalen? De vraag is volgens hem ook wat er gaat gebeuren met de kalfjes uit het buitenland als die niet meer op Nederlandse kalverbedrijven terecht kunnen.

Het rapport waarover de NOS publiceerde omschrijft drie toekomstscenario's. In het eerste scenario blijven kalveren hun hele leven op een melkveehouderij. In het tweede scenario blijven kalveren drie maanden op een melkveebedrijf. Daarna gaat het kalf naar een kalverhouderij. Het uitwisselen van informatie tussen melkveehouder en kalverhouder moet zorgen voor een verbetering van de gezondheid en het welzijn van de dieren.

In het derde scenario is de maximale transportafstand van melkveehouderij naar kalverhouderij 100 kilometer. Kalveren worden continu aangevoerd vanuit de omgeving. Dat is anders dan nu waar steeds complete stallen in een keer worden bevolkt. Kalverhouderijen zullen in dit scenario meer over Nederland verspreid moeten worden. Import is alleen mogelijk in de grensstreken.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    7° / 0°
    5 %
  • Vrijdag
    4° / 0°
    20 %
  • Zaterdag
    7° / 2°
    55 %
Meer weer