Overspannen grondstoffenmarkt stuwt kostprijs omhoog
In twee maanden tijd is de kostprijs van rosékalfsvlees gestegen met 5 (oud) tot 10 cent (jong) per kilo als gevolg van duurdere grondstoffen. Belangrijkste oorzaken zijn de grote vraag naar veevoergrondstoffen uit China en een kleine wereldwijde voorraad.
Met de verwachting dat het hoge prijsniveau aanhoudt tot aan de nieuwe oogst, zal de kostprijs per kilo vlees over een hele ronde stijgen met 15 (oud) tot 30 cent (jong). Veel kalverhouders hebben daarbij te maken met voorkoop van grondstoffen die in januari is afgelopen. Het prijsverschil tussen de voorkoop die ze in de zomer van 2020 deden en het huidige niveau is helemaal schrikbarend: soja/raapschroot +40 tot 50 procent en graan +20 procent.
De malaise begon in de tweede helft van 2020 met de matige tarweopbrengst op het noordelijk halfrond. Vanwege de droogte is er relatief weinig geoogst. Vervolgens is de start van het groeiseizoen van de wintergranen slecht verlopen in Rusland en Oekraïne. Een negatief sentiment rondom een slechte verwachte wereldwijde productie, stuwt de prijs verder omhoog.
Hier komt bij dat er een grote vraag is naar granen vanuit China. Na de uitbraken van Afrikaanse varkenspest de afgelopen jaren - waarbij een derde van de varkensstapel verdween - zijn de Chinezen stallen aan het herbevolken. Dat betekent een grote vraag naar veevoergrondstoffen.
Om de voorraad graan te behouden voor de inlandse markt, en de eigen prijs niet te ver op te laten lopen, heeft grootexporteur Rusland beperkingen afgekondigd. Vanaf 15 februari geldt er een exportheffing van 25 euro per ton en vanaf 1 maart 50 euro per ton. Deze exportbeperking duurt tot en met juni als de nieuwe tarweoogst begint. Gevolg is dat de krapte op de wereldmarkt verder toeneemt. Ook Argentinië en Oekraïne praten over mogelijke exportbeperkingen.
Met soja is het al niet veel beter. In Brazilië en Argentinië heerste droogte tijdens het groeiseizoen en viel er te veel regen tijdens de oogst. Een vertraagde oogst betekent dat er minder soja beschikbaar komt. Tel hierbij op de grote vraag uit China en flinke prijsstijgingen zijn het gevolg.
Foto: Pixabay, Bjoern Schrempp
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland