Scheren kalveren voor betere vachthygi?ne
Het advies aan kalverhouders is om kalveren te scheren als de vachthygiëne in het gedrang is.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen het preventief scheren en scheren als een van de laatste oplossingen kort voor afleveren.
Preventief scheren is zinvol als het verwachte moment van slachten van de kalveren ligt tussen november en april en de kalveren zonder te scheren dik in de vacht kunnen komen. Het tijdig scheren van rug en nek van jonge kalveren zorgt dat de kalveren hun warmte beter kwijt kunnen, minder zweten en daarmee het risico op bevuilde vachten aan het einde van de mestperiode kleiner wordt.
Curatief scheren kan vlak vóór afleveren als de dieren in de eindfase een vuile vacht hebben gekregen. Het scheren van de buiken en rondom de hakken vergt wel meer moeite. Schone buiken en hakken zijn belangrijk omdat in de slachterij de huid van het kalf na doding opengesneden wordt in het midden van de buikzijde en rondom de hakken van de kalveren.
Met scheren worden de kalveren schoner op de meest kritische delen (buik en hakken). Een veilige en verantwoorde manier van scheren is belangrijk. Dat kan ook door partijen in te schakelen die hiermee ervaring hebben.
Eind vorig jaar is het protocol voor vachthygiëne strenger geworden. Koppels die bij het vrijgeven voor slacht voor meer dan 60 procent bevuild zijn op de kritische delen, komen niet in aanmerking voor een SKV-certificaat.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland