' Beperken import van kalveren bespreekbaar'
Als het aan LTO Nederland ligt kan de kalversector binnen vier tot vijf jaar stoppen met de import van kalveren uit verre landen.
De 10 procent van alle kalveren die nu uit Baltische Staten en Ierland komen, kunnen deels opgevangen worden door de verwachte krimp en deels aangevuld worden uit buurlanden stelt LTO. LTO heeft dit aangegeven binnen de brancheorganisatie SBK (de organisatie waarin LTO, COV en Nevedi samenwerken aan de concretisering van het sectorplan). Het standpunt van LTO is zowel ingegeven door BVD/IBR als door de heersende maatschappelijke wensen.
Verder is in het nieuwe plan opgenomen dat in 2026 een derde deel van de kalverstallen aangepast moet zijn naar een emissiearme variant. In 2030 zou dat twee derde moeten zijn. Hiernaast zal de sector investeren in een tiental demonstratiestallen die integraal duurzaam en diervriendelijk zijn en een hoge kalvergezondheid garanderen. Deze stallen zullen onder andere voortvloeien uit het project Stal van de Toekomst - waarin de kalversector samenwerkt met onderzoekers - en de subsidieregeling Sbv. Binnen deze regeling stelt de overheid geld beschikbaar voor innovaties.
SBK heeft als voorwaarde gesteld dat er én haalbare, vergunbare, systemen beschikbaar moeten zijn en dat LNV een financiële stimulans moet willen geven om tempo te kunnen maken, onder andere voor de realisatie van demostallen. LTO stelt vast dat de overheid hier terughoudend op reageert. Ook zou de subsidieregeling Sbv al voor de tweede keer opengesteld moeten zijn, maar de aanvragen uit de eerste ronde van juli vorig jaar zijn tot op dit moment nog niet verwerkt.
Brancheorganisatie SBK werkt sinds 2019 aan een toekomstplan voor de kalversector. Het eerste plan werd door de minister te licht bevonden. In 2020 is er een aangescherpt plan gemaakt. Hierover is nog geen overleg geweest met het ministerie. LTO-vakgroeplid Herman Keurhorst: “Het ministerie heeft een eigen agenda en een eigen plan waarin ze verschillende toekomstscenario’s uitwerkt voor de kalversector. Het is zeer teleurstellend dat ze niet samen met de sector hier aan wil werken.”
Volgens Keurhorst wil de kalversector best innoveren maar dat kan niet tegen elke prijs. Om de stallen versneld aan te passen vraagt de kalversector 95 miljoen euro van de overheid. Dit op een totale geschatte investering van ongeveer 500 miljoen euro.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland