Huisverkoop lichtpuntje tijdens coronacrisis
De huisverkoop van kalfsvlees in de boerderijwinkel van de familie Ten Hove uit Zuna (Ov) is het lichtpuntje in de duisternis.
Sinds de ‘intelligente lockdown’ is de verkoop van kalfsvlees aan huis verdriedubbeld. “Dat loopt echt heel goed”, zegt Marjan ten Hove. “Ik denk dat mensen toch de lokale ondernemers in deze tijden meer willen steunen. Daarnaast is het een goed excuus om even uit huis te zijn”, zegt ze. En eigenlijk hebben Marjan en haar man Jan Willem er niet eens zoveel werk aan. Ze laten de kalveren slachten in Hardenberg en krijgen de delen in vacuüm verpakte pakketjes retour.
Het begon zo’n acht jaar geleden, toen een kalf zijn poot brak. “We vonden dat zo zonde dat we hem hebben laten slachten voor ons zelf en het vlees hebben uitgedeeld aan vrienden en familie. Via via kregen we steeds meer vraag naar kalfsvlees.” Nu verkopen ze zo’n twintig dieren per jaar. “We hebben het jarenlang verkocht vanuit onze berging tussen de fietsen en de wasmachine in”, vertelt Jan Willem. “Drie jaar geleden zijn we dit winkeltje met streekproducten gestart. Het is ontzettend leuk om mensen enthousiast over ons product te zien.”
Toch is het ook arbeidsintensief. “Het kan alleen uit als je een vrouw hebt, die het erbij wilt doen”, relativeert Jan Willem. “Normaal gesproken hebben we elke zes weken wel iets te organiseren, denk aan deelname aan een fair of een fietstocht langs de boer”, gaat Marjan verder. “Het kost echt tijd.” Maar is het uiteindelijk de moeite waard? “Ik werkte altijd twee dagen buiten de deur en wilde graag thuis komen werken. Ik heb toen bedacht dat ik thuis net zoveel wilde verdienen als in die twee dagen. Dat lukt, zeker nu.”
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland