11%2C3+procent+minder+antibiotica+bij+kalveren
Nieuws

11,3 procent minder antibiotica bij kalveren

Het gebruik van antibiotica in de kalversector lag in 2019 11,3 procent lager dan in 2018. Over de laatste vijf jaar is de daling 22 procent.

Op bedrijven met blankvlees kalveren is sprake van een normale verdeling van het antibioticagebruik met een brede middengroep, zonder veel extremen naar boven en beneden. Dit betekent dat voor dit segment de verdere verbetering gericht moet zijn op een structurele aanpak van de infectiecontrole en bioveiligheid op de bedrijven in de volle breedte. 16 procent van de bedrijven heeft een gebruik hoger dan de voorlopige benchmarkwaarde van de SDa.

Het antibioticumgebruik bij de roséstartbedrijven ligt hoog en ook de variatie is groot. 60 procent van de bedrijven heeft een gebruik boven de voorlopige benchmarkwaarde van de SDa. Hier liggen kansen voor verbetering. Het expertpanel van de SDa gaat onderzoeken of er technische redenen zijn die de grote spreiding in uitkomsten verklaren. Indien wenselijk komt het panel met voorstellen om de berekening van de dierdagdoseringen van dit segment te verbeteren.

Het gemiddelde antibioticumgebruik bij roséafmestbedrijven is laag. De verdeling laat nog wel een relatief lange staart zien. Dit betekent een relatief hoog percentage bedrijven in het actiegebied (34%).

Naast de kalversector hebben ook de varkenssector (-8,2%), rundveesector (-4,9%) en vleeskuikensector (-2,2%) minder antibiotica gebruikt. Ten opzichte van het referentiejaar 2009 is de verkoop van antibiotica in de veehouderij met 69,6 procent afgenomen. Bij de vleeskuikens en melkvee worden geen grote dalingen meer waargenomen en vertoont het gebruik een relatief stabiel patroon.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer