11,3 procent minder antibiotica bij kalveren
Het gebruik van antibiotica in de kalversector lag in 2019 11,3 procent lager dan in 2018. Over de laatste vijf jaar is de daling 22 procent.
Op bedrijven met blankvlees kalveren is sprake van een normale verdeling van het antibioticagebruik met een brede middengroep, zonder veel extremen naar boven en beneden. Dit betekent dat voor dit segment de verdere verbetering gericht moet zijn op een structurele aanpak van de infectiecontrole en bioveiligheid op de bedrijven in de volle breedte. 16 procent van de bedrijven heeft een gebruik hoger dan de voorlopige benchmarkwaarde van de SDa.
Het antibioticumgebruik bij de roséstartbedrijven ligt hoog en ook de variatie is groot. 60 procent van de bedrijven heeft een gebruik boven de voorlopige benchmarkwaarde van de SDa. Hier liggen kansen voor verbetering. Het expertpanel van de SDa gaat onderzoeken of er technische redenen zijn die de grote spreiding in uitkomsten verklaren. Indien wenselijk komt het panel met voorstellen om de berekening van de dierdagdoseringen van dit segment te verbeteren.
Het gemiddelde antibioticumgebruik bij roséafmestbedrijven is laag. De verdeling laat nog wel een relatief lange staart zien. Dit betekent een relatief hoog percentage bedrijven in het actiegebied (34%).
Naast de kalversector hebben ook de varkenssector (-8,2%), rundveesector (-4,9%) en vleeskuikensector (-2,2%) minder antibiotica gebruikt. Ten opzichte van het referentiejaar 2009 is de verkoop van antibiotica in de veehouderij met 69,6 procent afgenomen. Bij de vleeskuikens en melkvee worden geen grote dalingen meer waargenomen en vertoont het gebruik een relatief stabiel patroon.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland