De uitbraak van het coronavirus in Italië kreeg de laatste weken al vat op de prijs van kalfsvlees, maar deze week is de marktsituatie sterk verslechterd.
Er heerst veel onzekerheid over de afzet. Woensdag 11 maart maakte de Italiaanse premier Guiseppe Conte bekend dat alle winkels, restaurants en dienstverlenende bedrijven (zoals kapperszaken, etc.) hun deuren moeten sluiten. Alleen apotheken, drogisterijen en supermarkten mogen open blijven. Dit betekent een zware slag voor de afzet van kalfsvlees in Italië, met name in de foodservice. Ook worden productiebedrijven getroffen door ziekte van personeel en quarantainemaatregelen waardoor er minder vlees verwerkt wordt. Italië is samen met Duitsland het belangrijkste afzetland van blank kalfsvlees.
Vanaf zaterdag 14 maart middernacht sluiten ook cafés en restaurants in Frankrijk hun deuren. Frankrijk is het derde belangrijkste afzetland voor blank kalfsvlees. De prijs in Nederland ging deze week met 10 tot 15 cent per kg onderuit. De grote vraag is wat komende week gaat brengen.
Het rosékalfvlees heeft intussen ook last van de coronabesmettingen in Europa en de bijbehorende maatregelen. Donderdag gaf de Nederlandse overheid het advies om sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden en thuis te blijven. Spanje - een ander belangrijk afzetland voor rosékalfsvlees - heeft voor twee weken de noodtoestand uitgeroepen. Alle scholen en universiteiten, cafés en restaurants blijven verplicht dicht. De regio rondom Madrid in Spanje is het zwaarst getroffen door het virus. Ook in België zijn alle restaurants vanaf vrijdagnacht 13 maart dicht. De verplichte sluiting geldt daar tot 3 april.
Slachterijen hebben hierdoor te maken met veel annuleringen van bestellingen. De prijs van jong rosé daalt komende week met 8 cent per kg en oud rosé met 5 cent per kg. Er heerst veel onzekerheid wat het verdere prijsverloop geen goed zal doen.
Lichtpuntje bij deze negatieve ontwikkelingen is dat - in navolging van de olieprijs - de voergrondstoffen flink goedkoper worden. Olie wordt goedkoper door de verminderde vraag als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Hier bovenop is er een prijzenoorlog uitgebroken tussen Saoedi-Arabië en Rusland. De prijs van olie is gehalveerd. Voertarwe gaat hier een stukje in mee met een daling van 4 euro per ton. Termijnmarkten van graan zijn door de hele situatie in een vrije val terecht gekomen waardoor verwacht wordt dat de graanprijzen verder zullen dalen.
De zuivelgrondstoffen hebben op hun beurt veel last van de verspreiding van het coronavirus in Azië. Vooral melkpoeder is fors in prijs gedaald. China, waar de uitbraak is gestart, is een belangrijke afzetmarkt voor melkpoeder. De notering van zowel weipoeder als melkpoeder voor veevoer zijn deze week in Nederland met ongeveer 4 procent gedaald.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland