
Een saldoberekening op rosébedrijven waarbij gekeken is naar de duurste koppels nuka's, laat zien dat deze dieren geen bijdrage leveren aan het rendement.
Bij jong rosé is het gemiddeld saldo van koppels met de duurste nuka's 31 euro en bij oud rosé 86 euro. Dit zijn de verdiensten die overblijven wanneer alleen de toegerekende kosten worden meegenomen. Wanneer alle kosten berekend worden, dus inclusief privé (arbeid), belasting en vervangingsinvesteringen, dan eindigt jong rosé flink in de min en ook oud rosé komt er niet positief uit.
De cijfers zijn berekend door Flynth Adviseurs en Accountants bij twee studieclubs in Oost-Nederland. Dat van dure nuka's niet de hoogste saldo’s komen, was wel te verwachten, zegt Leo den Boer. "Maar de uiteindelijke uitkomst was voor de studieclubleden wel schrikken." Door het lagere geslacht gewicht drukt een hogere nuka-prijs veel zwaarder door in de kostprijs van jonge rosés.
Een stal leeg laten liggen is zeker met de verwachting van sommige kalverhouders dat er kalverrechten komen niet wenselijk, maar een beetje schuiven met de aflever- en oplegmomenten kan zinvol zijn, stelt Den Boer. Het motto daarbij is: vermijd de opleg van dure nuka’s. Een vergelijking van de laatste drie jaren op de website van dekalverhouder.nl blijkt dat de duurste nuka’s aangeboden worden vanaf eind mei tot half juni.
Het aanschaffen van dure nuka’s in de wetenschap dat het rendement negatief is, kost niet alleen geld, maar houdt ook de stal bezet voor koppels die wel een potentieel hoger saldo kunnen draaien. Den Boer: "Dus een beetje puzzelen met opzet- en aflevermomenten aan de hand van historische marktinformatie is zeker zinvol."
In De Kalverhouder die zaterdag 9 februari verschijnt staat een uitgebreid artikel over de rendementen in de rosékalverhouderij. Rosékalverhouders die deel willen nemen aan een studieclub kunnen zich melden bij Marieke Damkot-Van Boxtel: info@dekalverhouder.nl of 0624-147253.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland