De laatste jaren werden uitgaven voor preventie en monitoring van dierziektes in de rundveesector betaald uit reserves van ZuivelNL en SBK. In 2020 verandert dat omdat de reserves op raken.
Voor elk kalf jonger dan een jaar, dat afgevoerd wordt voor slacht of export, gaat een kalverhouder 0,345 euro per kalf betalen aan het Diergezondheidsfonds. Een melkveehouder betaalt vanaf 1 januari 2,442 per rund ouder dan een jaar en 0,345 euro voor elk afgevoerd kalf jonger dan een jaar. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zal de heffingen voor het Diergezondheidsfonds uitsturen. De verwachting is dat de heffing over 2020 begin 2021 wordt geïnd.
Bovengenoemde bedragen staan in het heffingsbesluit dat het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit heeft gepubliceerd. Schapen-, geiten- varkens- en pluimveehouders betalen de laatste jaren deze overheidsheffing al. Vanuit het Diergezondheidsfonds (DGF) proberen overheid en dierhouders dierziektes in de veehouderij te voorkomen en te bestrijden. Ook worden agrarisch ondernemers financieel geholpen als hun dieren getroffen worden door besmettelijke ziektes als mond- en klauwzeer (MKZ), vogelgriep, Q-koorts, blauwtong of scrapie.
De uitvoering van de dierziektemonitoring en de dierziektebestrijding vindt onder verantwoordelijkheid van het ministerie plaats, in nauw overleg met vertegenwoordigers van de veehouderijsectoren. Het ministerie legt ook financiële verantwoording aan de sectoren af over de besteding van de middelen.
Het diergezondheidsfonds wordt gevoed door bijdragen van de EU, het ministerie van LNV en de betrokken veehouderijsectoren. De bijdrages uit de sector worden begrensd met een plafondbedrag, mochten kosten door een uitbraak hoog oplopen. De begroting voor 2020 komt uit op een bijdrage van 6,3 miljoen euro vanuit de rundveesector.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland