Zorgen+om+stikstofbeleid+blijven
Nieuws

Zorgen om stikstofbeleid blijven

LTO Nederland heeft grote zorgen over de uitwerking van het stikstofbeleid van het kabinet. Ook geven de huidige voornemens veel onzekerheid.

Het beleid is gebaseerd op een gebiedsgerichte aanpak met vrijwillige uitkoop van bedrijven in knelgebieden. LTO Nederland staat hier positief tegenover mits de vrijwilligheid nooit wordt aangetast; boeren moeten een eerlijke, marktconforme prijs krijgen en buren die door willen gaan daar de ruimte voor krijgen. Een sloopregeling voor stoppende bedrijven en verbetering van de verkaveling van blijvende bedrijven moet daarom onderdeel zijn van de aanpak. LTO Nederland benadrukt dat het bedrijfsleven nauw betrokken moet zijn bij de planvorming én bij de uitvoering van integrale oplossingen per gebied.

Het kabinet is verder van plan om latente gerealiseerde vergunningsruimte – ofwel de grootte van de stal, niet het aantal dieren of de volledige vergunde ruimte – als startpunt te nemen bij interne saldering. Dat betekent dat het deel van de vergunning dat op dit moment niet wordt gebruikt kan worden ingenomen. Dit is een aantasting van bestaande vergunningsruimte, een aanpak die voor LTO Nederland onacceptabel is. Indien noodzakelijk zal LTO Nederland dit juridisch bevechten.

Eenzelfde zorg is er over het beleid omtrent meldingen van bedrijven die kleine stikstofemissie hebben. Ook hiervoor stelt het kabinet voor om gerealiseerde vergunningsruimte als uitgangspunt te nemen. Daarmee lijkt een oplossing voor de meldingen nog ver weg. LTO Nederland zal zich ten volle inzetten om alle meldingen volledig te realiseren. Het kabinet stelt ook voor om bij extern salderen 30 procent af te romen. LTO Nederland blijft hier zeer kritisch over en waarschuwt dat de emissiereductie rondom Natura2000-gebieden daarmee dreigt vast te lopen. Bij dergelijke afroming wordt immers de prikkel tot verdere verduurzaming weggenomen op het moment dat een bedrijf investeert.

Het kabinet geeft aan de komende tijd de mogelijkheden van een veilige drempelwaarde te verkennen, dit is een fundamenteel onderdeel van het advies van LTO Nederland. Hier moet grote haast mee worden gemaakt. Voorzitter Marc Calon benadrukt dat een drempelwaarde voor een verwaarloosbare stikstofuitstoot namelijk 80 procent van de impasse kan oplossen. “Als we net als onze buurlanden een realistische en veilige ondergrens hanteren, dan kunnen we meteen van het stikstofslot af. 1 mol per hectare per jaar – dat is slechts 14 gram stikstof – is mogelijk. Hele kleine, voor de natuur verwaarloosbare, stikstofemissies toelaten zonder papierwinkel, moet mogelijk zijn.”

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    13° / 13°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
Meer weer