Melkveehouder Corné Ansems in Hoogeloon (NBr) houdt zijn kalveren langer bij de koe in een familiekudde. Deze manier van opfokken werkt alleen als de kalveren drie maanden gezoogd worden.
Korter zogen zorgt voor veel stress bij zowel het kalf als de koe, heeft de melkveehouder proefondervindelijk vastgesteld. Als kalveren eenmaal gewend zijn om bij de moeder melk te drinken, kunnen ze niet van elkaar gescheiden worden, tot het moment dat de drang naar melk vermindert. Dit is ongeveer als ze drie maanden oud zijn. Is lang zogen op een melkveebedrijf niet mogelijk, dan is het beter om de kalveren direct na de geboorte van de moeder te scheiden, vindt hij.
Ansems verwacht ook problemen op het kalverbedrijf wanneer de kalveren gespeend worden op het moment dat ze nog volop melk drinken bij de moeder. “Het zal lastig zijn om deze dieren uit een trog te laten drinkenâ€, stelt hij. “Ze zijn niet alleen gewend aan een speen maar ook aan de moeder.â€
Kalveren die na drie maanden gespeend worden, kunnen als startkalf direct door naar een rosébedrijf. Voor bedrijven met blankvleeskalveren is direct scheiden de beste optie.
Ansems heeft een apart strohok naast de ligboxenstal waar de koeien en kalveren bij elkaar kunnen verblijven. De koeien pendelen tussen de twee verblijven via een poort met koeherkenning. In de ligboxenstal kunnen de koeien vreten en daar staat ook de melkrobot.
Op zijn computer kan de melkveehouder zien hoeveel melk de koeien geven naast het zogen. Dat geeft verrassende uitkomsten. Laatst schoot een koe na het speenmoment omhoog van 9 naar 57 liter per dag. Het bleek deze koe drie kalveren zoogde in plaats van alleen haar eigen kalf. Ook ziet hij dat kalveren na een week minder gehecht zijn aan hun eigen moeder en ze ook bij andere koeien gaan drinken.
Foto: Woensdag 8 mei had VVK-regio Zuid een excursie op het melkveebedrijf, annex kaasmakerij van de familie Ansems.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland