De winkelprijs van vlees zou veel duurder moeten zijn als kosten voor milieu, klimaat en subsidies worden meegewogen, stelt Natuur & Milieu.
Volgens de milieuorganisatie wordt vlees in Nederland tegen een relatief lage prijs verkocht. Daarom heeft ze adviesbureau CE Delft gevraagd ook kosten voor geleden milieuschade en subsidies en dergelijke in de vleesprijs te berekenen zodat alle maatschappelijke kosten inzichtelijk zijn. De analyse laat zien dat de prijs voor een kilo varken, kip of rund in dat geval substantieel hoger zou zijn.
Varkensvlees zou maar liefst 53 procent duurder moeten zijn om alle maatschappelijke schade te kunnen vergoeden. Rundvlees zou gemiddeld 40 procent duurder moeten zijn. Daarbij veroorzaken vleeskoeien en kalveren méér schade en vlees van afgedankte melkkoeien minder maatschappelijke schade dan het gemiddelde van 40 procent. Voor kippenvlees geldt dat de prijs gemiddeld 26 procent hoger zou moeten zijn dan de huidige gemiddelde winkelprijs.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland