Een efficiënte melkveehouderij streeft naar een hoge melkproductie per koe. Toch is dat niet de meest duurzame oplossing voor de totale Nederlandse rundveehouderij, stelt Wageningenonderzoeker Theun Vellinga. Hij pleit voor de inzet van dubbeldoelkoeien in Nederland.
Dubbeldoelkoeien zijn goed voor het milieu en ook de kalverhouderij kan er zijn voordeel mee doen.
Uitgangspunt bij het onderzoek van Vellinga is dat Nederland - net als nu - rundvlees blijft importeren. Het importeren van rundvlees heeft enkele grote milieutechnische nadelen. Eén van de belangrijkste is dat het vlees veelal van zoogkoeien komt. Zoogkoeien krijgen in hun leven gemiddeld twee tot zes kalveren en produceren verder niets, terwijl ze wel elke dag methaan uitscheiden. Daarnaast legt het geïmporteerde vlees (Zuid-Amerika en Ierland zijn hofleverancier) milieuonvriendelijke kilometers af door het gebruik van fossiele brandstoffen.
Om de Nederlandse consumptie van rundvlees duurzamer tot stand te laten komen, is het beter om meer gebruik te maken van de dieren (melkkoeien) die al in Nederland aanwezig zijn zodat Nederland minder afhankelijk is van import. Bedrijfsstrategieën waarvoor melkveehouders kiezen, zoals een hogere melkproductie per koe, kleinere koeien (Jerseys), verlengen van de levensduur van koeien, zijn enkel gunstig voor de melkveehouderij an sich. Niet voor de totale rundveehouderij (melkvee-, kalver- en vleesveehouderij).
Een maatregel die wel effectief is, is het inzetten van dubbeldoelkoeien. Deze koeien leveren zowel melk als vlees waardoor de totale impact van de rundveehouderij het laagst is. Voordeel van dubbeldoelkoeien voor de kalverhouderij is dat er meer Nederlandse kalveren op de markt komen. Er zijn immers meer koeien nodig om dezelfde hoeveelheid melk te produceren. Met meer dubbeldoelkoeien is Nederland minder afhankelijk van kalverimporten uit het buitenland.
Een ander voordeel van een dubbeldoelkalf is dat het een robuuster dier is. Vergelijkbaar met de kalveren uit Ierland – en voorheen Polen – kan gesteld worden dat bevleesde kalveren minder antibiotica nodig hebben en meer kilo’s vlees produceren met dezelfde hoeveelheid voer.
Meer over dit onderzoek is te lezen vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 14 april verschijnt.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland