Woensdag 17 mei loopt de temperatuur op naar tropische waarden. Voorkomen van hittestress bij kalveren is belangrijk om de dieren gezond te houden.
Bij temperaturen boven de 25 graden hebben kalveren vooral behoefte aan extra water. De watergift van tweemaal 2 liter per dag mag omhoog naar tweemaal 3 liter of tweemaal 4 liter per dag. Bij rosévleeskalveren moeten de nippels gecontroleerd worden of ze maximaal water doorlaten.
Omdat de dieren moeite moeten doen om hun warmte kwijt te raken, zullen ze minder vreten. De rantsoenhoeveelheid kan daarom teruggebracht worden naar 70 procent van de dagelijkse hoeveelheid. Ook is het raadzaam de voertijd ‘s middag te verschuiven naar een moment in de avond. Omdat de dieren minder herkauwen, en dus minder speeksel vormen, is extra toedienen van bicarbonaat aan te raden zodat er geen pensverzuring optreedt. Extra vitamine E en C toedienen zorgt er voor dat de dieren beter met de hittestress kunnen omgaan.
Een maat om hittestress te bepalen is de THI (Temperature Humidity Index). Deze index combineert temperatuur en luchtvochtigheid. Het is namelijk vooral de luchtvochtigheid die bepaalt of koeien hittestress ervaren. Met een hoge luchtvochtigheid kunnen de dieren hun warmte minder makkelijk kwijt. Bij een luchtvochtigheid van 50 procent en een temperatuur van 22 graden Celsius komen kalveren al in de gevarenzone wat betreft hittestress.
De regionale weersverwachting geeft een goede indicatie of hittestress optreedt. De situatie op uw bedrijf is echter bepalend. Bepaal daarom de temperatuur en luchtvochtigheid op dierniveau en voer indien nodig de hittemaatregelen uit.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland