Wageningen+pleit+voor+andere+en+betere+kalveropfok
Nieuws

Wageningen pleit voor andere en betere kalveropfok

In een essay pleiten vijf onderzoekers van Wageningen University en Research voor een nieuwe benadering van de kalveropfok.

De onderzoekers constateren dat de kalversterfte op Nederlandse melkveebedrijven de laatste jaren langzaam toeneemt en op een te hoog niveau ligt. Tussen bedrijven varieert de kalversterfte van minder dan 2 procent tot meer dan 20 procent. Deze grote variatie geeft aan dat er veel ruimte voor verbetering is. Uitdroging door diarree is doodsoorzaak nummer een (56%) gevolgd door luchtwegaandoeningen (23%). Een kalf met diarree heeft zeventien keer meer kans op luchtwegproblemen, groeit minder hard en heeft meer geneesmiddelen nodig.

Met de vroege scheiding van koe en kalf ligt de zorg voor het kalf volledig bij de melkveehouder. Bewustwording, tijd en mentaliteit van de veehouder zijn volgens de onderzoekers de belangrijke factoren om de resultaten van de kalveropfok te verbeteren. In de praktijk blijkt dat echter geen eenvoudige opgave. Ook omdat de omstandigheden op meerdere melkveebedrijven niet altijd ideaal zijn voor een probleemloze opvang en opfok van kalf tot gezonde, weerbare melkkoe of vleeskalf.

De onderzoekers pleiten voor een kalveropfok die van een weerloos kalf een weerbaar kalf maakt. Dit begint bij de drachtige melkproducerende koe en de droge koe nog voordat het kalf geboren is. Tijdens de geboorte van het kalf en de eerste opvang kan het management nog flink verbeterd worden met in ieder geval maximale hygiëne, goede biestverstrekking en een voldoende hoge melkgift.

De uitdaging is om bij melkveehouders niet alleen een verandering van bewustzijn en houding en gedrag te bewerkstelligen, maar tegelijkertijd het probleem tijdgebrek aan te pakken, stellen de onderzoekers. Het verzorgen van de kalveren, en met name de zorg voor het pasgeboren kalf, moet daarom een andere plaats krijgen in het dagelijkse management. Een pasklare oplossing reiken de onderzoekers niet aan. Bij het ontwikkelen van een nieuwe benadering van kalveropfok moet in ieder geval zorg en aandacht vanzelfsprekend én uitvoerbaar zijn, stellen ze, zeker voor de jongste kalveren zodat de dieren daarna in de eigen opfok of op het kalverbedrijf probleemloos en verantwoord gehouden kunnen worden.


Download het essay>>

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer