Nieuwe+kwaliteitsregeling+ingediend+bij+RVO
Nieuws

Nieuwe kwaliteitsregeling ingediend bij RVO

Begin januari 2017 wordt Vitaal Kalf voor erkenning ingediend bij RVO.nl. Nadat Vitaal Kalf erkend is, kunnen kalverhouders deelnemen aan de nieuwe regeling. Hiermee is het ook mogelijk om een deel van de door de overheid toegezegde 10 miljoen euro op het kalverbedrijf te laten landen.

De kalversector, georganiseerd in SBK, is al lange tijd bezig om invulling te geven aan de jaarlijkse cheque van 10 miljoen euro. Het bedrag is destijds toegezegd door staatssecretaris Dijksma om de kalversector tussen 2015 tot 2020 te compenseren voor het wegvallen van een groot deel van de toeslagrechten.

De LTO vakgroep is daar nauw bij betrokken. Na langdurig overleg is door het ministerie een regeling opgesteld voor de sector om in aanmerking te kunnen komen voor een deel van deze middelen. SBK heeft hierop een nieuwe kwaliteitsregeling ontwikkeld. De regeling heet Vitaal Kalf en is de vervanger van IKB Vleeskalveren. In Vitaal Kalf is de gehele kalverketen opgenomen. Dit betekent dat naast de kalverhouders ook de transporteurs, verzamelcentra en slachterijen deelnemen aan de regeling.

Naast de herziene IKB-voorschriften zijn ook controle op verboden stoffen en regels voor het slachten, wegen en classificeren van kalveren tot acht maanden opgenomen in de regeling. Wanneer de regeling wordt erkend, zal dit voorjaar de introductie volgen. Tegelijkertijd wordt dan het Kalf Volg Systeem (KVS) geïntroduceerd waarmee de gegevensuitwisseling tussen melkveehouderij en kalverhouderij wordt gestimuleerd.

Kalverhouders kunnen in de periode van 1 maart tot en met 30 april 2017 een aanvraag indienen bij RVO.nl voor een subsidie voor de dekking van de deelnamekosten aan Vitaal Kalf voor de komende vijf jaar. Kalverhouders die zich ná 30 april aanmelden komen niet in aanmerking voor de subsidie en kunnen pas het jaar erop weer in aanmerking komen voor een subsidie voor de resterende vier jaar. De kosten voor deelname zijn maximaal 3000 euro per bedrijf en bieden de mogelijkheid om gelden uit de jaarlijkse cheque van 10 miljoen euro terug te laten vloeien naar de kalverbedrijven.

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    25° / 11°
    15 %
  • Zondag
    20° / 14°
    20 %
  • Maandag
    18° / 12°
    20 %
Meer weer