Nederland heeft toestemming gekregen om rund- en kalfsvlees te exporteren naar de Verenigde Staten.
De vleessector schat dat er voor 80 miljoen euro verkocht kan worden aan het land. De VS besloot in 1997 om rund- en kalfsvlees uit de Europese Unie te weren vanwege de gekkekoeienziekte BSE.
De VS onderzocht de afgelopen twee jaar de Nederlandse voedselkeuringen door de NVWA en heeft vertrouwen in de keuringen. De sector verwacht vooral luxe stukken kalfsvlees te exporteren aan restaurants met een Europese keuken. Daar zijn vooral ribeye, rugdelen en achterbil populair.
Eind 2013 kondigde het ministerie van Economische Zaken het opheffen van de exportrestricties al aan, maar het duurde langer dan verwacht voordat de Amerikanen definitief groen licht gaven. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een exportcertificaat.
De Verenigde Staten bekijkt de mogelijke toegang van Europese landen tot hun markt per lidstaat. In 2015 kreeg Ierland toestemming. Nu is Nederland aan de beurt.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland