
Nederland heeft Frankrijk definitief onttroond als Europa’s grootste producent van kalfsvlees.
Lag het productieniveau in 2013 nog ongeveer gelijk met Frankrijk, in 2014 heeft Nederland afstand genomen met een productie van 217 duizend ton ten opzichte van 209 duizend ton in Frankrijk.
De nummer 1 positie komt niet door een groei van de vleeskalverhouderij in ons land, maar door krimp van de vleeskalverhouderij in Frankrijk. In 2013 produceerden de Fransen nog 214 ton terwijl Nederland de productie stabiel houdt. Ook in Italië daalde de productie verder. In 2014 met bijna 10 procent en dat is opvallend omdat de sector een jaar eerder ook met ruim 10 procent is gekrompen.
In Nederland blijft de productie stabiel en zijn er vooralsnog geen signalen dat dit anders zal worden, denkt Machiel Kamerbeek, sectorspecialist vleeskalverhouderij bij Rabobank Nederland. Kamerbeek is optimistischer dan het rapport dat de bank anderhalf jaar geleden heeft uitgebracht. Daarin spreekt Rabobank over 10 tot 20 procent minder productie als gevolg van het wegvallen van de Europese betalingsrechten. Volgens Kamerbeek is er een economische wet waarbij de kostprijs en de opbrengstprijs zich naar elkaar richten. Deze wet heeft zich ook in de kalverhouderij laten gelden. “Met een ander voerpakket en goedkopere jonge kalveren, worden de toeslagrechten meer dan volledig gecompenseerd.â€
Kees van Vliet, agrarisch adviseur bij ING, ziet dat de kalversector zich razendsnel heeft aangepast aan de nieuwe situatie. “Onder druk is de sector gaan vernieuwen en dat heeft goed uitgepakt.†Ook de kalfsvleesdefinitie van 1 juli 2008 pakt op dit moment volgens Van Vliet goed uit. Er is aanbod van meerdere soorten kalfsvlees: blank, jong rosé en oud rosé. “Jong rosé staat als een echte, aparte categorie in de markt. Alle drie is het de top in het rundvlees, maar afnemers hebben wel keuze.†De drie stabiele vleescategorieën houden de productie van kalfsvlees in Nederland op het huidige niveau, stelt hij.
Meer over de ontwikkeling van de kalfsvleesproductie, inclusief productiecijfers, leest u in vakblad De Kalverhouder dat zaterdag 17 oktober verschijnt.
Lees ook
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland