Lagere+vleesconsumptie%2C+kalfsvlees+op+peil
Nieuws

Lagere vleesconsumptie, kalfsvlees op peil

Tussen 2005 en 2014 zijn Nederlanders minder vlees gaan eten. Het verbruik daalde van ruim 80 kg naar 76 kg per hoofd van de bevolking. Een afname van 5 procent.

De daling doet zich alleen bij varkensvlees en rundvlees voor. Pluimveevlees - dat gemakkelijk te bereiden is – wordt zelfs meer geconsumeerd. De consumptie van kalfsvlees en, schapen- en geitenvlees vertoont weinig verandering. Tussen 2005 en 2014 wordt jaarlijks 1,3 tot 1,4 kg kalfsvlees per hoofd van de bevolking geconsumeerd.

De daling van de vleesconsumptie kan enerzijds te maken hebben met het weglaten van vlees uit de maaltijd of het verkleinen van de porties vlees. Uit een onderzoek onder 1.253 personen - die representatief zijn voor Nederland - blijkt dat het percentage Nederlanders dat minimaal 1 dag in de week vleesloos eet tussen 2009 en 2012 is toegenomen van 70 naar 77 procent.

De positie van vlees in ons menu is echter nauwelijks aangetast omdat vlees door zo’n 63 procent van de Nederlanders wordt gezien als een hoogst noodzakelijke maaltijdcomponent.

Vleesverbruik per hoofd van de bevolking in Nederland in 2005, 2010, 2014 (kg)

2005          2010          2014          
Varkensvlees40,239,937,4
Pluimveevlees20,722,522,1
Rundvlees16,415,914,2
Kalfsvlees1,31,31,3
Schapen- geitenvlees1,11,11,2
Paardenvlees0,60,10,1
Totaal80,480,876,3

Agenda

    Er zijn momenteel geen evenementen gepland

Meer agenda

De Stoppersregeling

Alle antwoorden op veel gestelde vragen

Klik hier

Stelling

Loading

Weer

  • Dinsdag
    10° / 6°
    80 %
  • Woensdag
    9° / 3°
    20 %
  • Donderdag
    9° / 4°
    60 %
Meer weer