\n Neventak\n
\n Kalverhouders kiezen tussen schaalvergroting en\n verbreding
\n ?Neventak is het beleg op de boterham?\n
\n Al jaren nemen de marges tussen inkoop en verkoop in de\n primaire landbouw af. Om het inkomen op peil te houden, is\n schaalvergroting een antwoord hierop. Anderen kiezen voor een\n neventak naast de kalverhouderij.\n
\n In vergelijking met sectoren als de pluimvee- en de\n varkenshouderij, hebben kalverhouders minder inkomen buiten het\n bedrijf. Dit blijkt uit onderzoek van het LEI (zie kader). Er\n zijn geen cijfers bekend over hoeveel kalverhouders zich\n daadwerkelijk bezighouden met een neventak en wat het\n percentage is dat de neventak bijdraagt aan het\n bedrijfsinkomen.
\n Toch zijn tal van kalverhouders op zoek naar mogelijkheden om\n hun agrarische activiteiten te verbreden. Bij het zoeken naar\n nieuwe activiteiten is de eerste stap inzicht krijgen in de\n competenties van de kalverhouder. Daarna volgt het verkennen\n van de markt (waar heeft de markt behoefte aan?) en het maken\n van een ondernemersplan. Mogelijkheden voor een neventak zijn\n recreatie, toerisme huisverkoop, zorg en natuurbeheer.
\n
\n Feesten en partijen
\n ,,Het beleg op de boterham.?? Zo typeert Aart Eersen zijn\n neventak. In Putten bestiert hij samen met zijn vrouw Bep een\n kalverhouderij én ontspanningscentrum De Blokhut. In De B\n lokhut worden personeels- en familiefeesten, reünies en\n trouwerijen gehouden. Bovendien kunnen gasten een solex huren,\n een huifkartocht maken en gebruikmaken van allerlei\n arrangementen zoals steptochten, puzzeltochten en een\n westernprogramma.
\n De verantwoordelijkheden tussen De Blokhut en de kalverhouderij\n zijn opgesplitst. Aart is verantwoordelijk voor de 400\n witvleeskalveren en Bep voor De Blokhut. ,,Twee kapiteins op\n een schip gaat niet. Op deze manier behouden we de kwaliteit\n van beide takken op een hoog niveau.?? Op papier mogen ze\n verschillende verantwoordelijkheden hebben. Ze helpen elkaar\n als dat nodig is.
\n De keuze voor een neventak begon zo?n dertien jaar geleden. De\n familie had 80 zeugen en 300 kalveren. Het zeugenbedrijf was te\n klein om brood mee te verdienen. Bovendien waren de stallen\n sterk verouderd. De keuze werd gemaakt om door te gaan met\n kalveren. Door een zeugenstal om te bouwen, konden ze 500\n kalveren houden. Een andere stal werd verbouwd tot\n ontvangstruimte voor gasten v oor de huifkartochten en later\n voor feesten en partijen.\n
\n Roet in eten
\n Ze waren tevreden, totdat mkz in 2001 roet in het eten gooide.\n ,,Omdat de ontvangstruimte en de kalverstal aan elkaar\n grensden, mochten de gasten niet in contact komen met de\n kalveren. Alle feesten moesten we afzeggen. Dat was een\n teleurstelling voor de gasten en een grote inkomstenderving.??\n Ze stonden voor verschillende keuzes: stoppen met De\n Blokhut-activiteiten, Aart in loondienst of de kalveren in de\n aanpalende stal wegdoen. Het werd het laatste. ,,Helemaal\n stoppen met de kalverhouderij was geen optie. Ik ben boer en ik\n blijf boer.??
\n Eén kalverstal werd verbouwd tot een ruimte waar ze nog meer\n gasten konden ontvangen. Om aan de normen van de\n groepshuisvesting te voldoen, werd de andere stal verbouwd. De\n nevenactiviteiten werden verder uitgebouwd en ze konden groepen\n tot 200 mensen ontvangen.\n
\n Imago
\n De neventak heeft een bijkomend positief effect. ,,Gasten die\n zelden of nooit in aanraking komen met de kalverhouderij,\n krijgen nu die kans. Het is goed om het imago van de sector\n naar buiten te brengen??, zegt Bep. Ze merken op dat de\n bezoekers veelal nog denken dat de dieren als kistkalveren\n worden grootgebracht. ,,Dat misverstand is hardnekkig en\n moeilijk uit de wereld te helpen. Met De Blokhut dragen we onze\n steen hieraan bij, zodat een positiever beeld ontstaat van de\n kalverhouderij,?? zegt Aart.
\n Met hun 50 en 47 jaar vinden ze dat een neventak voordelen\n heeft voor hun kinderen. ,,Ze kunnen straks kiezen uit de\n kalverhouderij of De Blokhut,?? merkt Aart op. Een probleem is\n wel dat verdere uitbreiding op deze locatie niet mogelijk\n is.
\n Bep wil nog kwijt dat het jaren duurde eer de neventak van de\n grond kwam. ,,We hebben verschillende diploma?s behaald en het\n krijgen van alle vergunningen duurt jaren.?? Toch zijn ze\n beiden zeer tevreden dat ze de stap hebben genomen.\n
\n Bedrijfskleding
\n Tevreden is ook Gerbert Mulderij uit Ermelo. De 26-jarige\n Gerbert runt samen met zijn vader Dirk een vleeskalverhouderij\n met 900 dieren. Zes jaar geleden ging Gerbert werken bij een\n bedrijf dat zich onder meer bezighield met de verkoop van\n bedrijfskleding. ,,Met twee gezinnen, mijn ouders en mijn eigen\n gezin, leven van de opbrengsten van 900 kalveren is niet\n haalbaar??, verklaart Gerbert zijn keuze om buitenshuis te\n werken. Omdat de stallen in een enclave staan, is verdere\n uitbreiding geen optie.
\n De werkzaamheden zijn duidelijk verdeeld. Gerbert voert de\n dieren en vader Dirk controleert de dieren en voert de dieren\n maïs. En sinds vijf jaar werkt Gerbert niet meer in loondienst.\n ,,Mijn toenmalige baas stootte de bedrijfskledingtak af. Op de\n vraag of ik dat wilde overnemen, hoefde ik niet lang na te\n denken. De verkoop van kleding is goed te combineren met het\n houden van kalveren. Ik kan erg flexibel omgaan met het indelen\n van de tijd.?? Dat zijn geen loze w oorden. Als de verslaggever\n van de Kalverhouder midden op de dag arriveert, is hij bijna\n klaar met het opzetten van de kalveren. ,,Met een kantoorbaan\n was dat niet gelukt.??\n
\n Grens
Een voordeel is ook dat Gerbert\n weinig hoeft te investeren. Een winkel heeft hij niet, slechts\n enkele showmodellen zoals overalls, sweaters en\n veiligheidsartikelen. Indien gewenst te leveren met logo.\n Klanten geven aan hem een bestelling door en de Ermeloër zorgt\n dat de klanten de bestelling krijgen. ,,Het assortiment \n relatiegeschenken ben ik aan het uitbreiden. Maar dat moet niet\n ten koste gaan van de kalveren.??
\n Hij schat dat hij gemiddeld drie tot vijf uur per dag bezig is\n met de bedrijfskleding. Vader blijft als ?hobby? zijn zoon\n bijstaan met de kalveren. Dat is ook wel nodig, vindt Gerbert.\n ,,Met 800 kalveren is het mogelijk om er nog nevenwerkzaamheden\n bij te hebben. Boven die grens wordt het lastiger. Of je moet\n het management goed op orde hebben.??\n
\n
\n Inkomen buiten bedrijf
\n Bedrijfsresultaten en inkomens op vleeskalverbedrijven met\n contracten (bedragen x 1.000 euro)\n
\n Jaar\n | \n\n 2003\n | \n\n 2004\n | \n\n 2005\n | \n
\n Aantal bedrijven \n | \n\n 1.030\n | \n\n 1.020 \n | \n\n 1.000 \n | \n
\n Aantal vleeskalveren \n | \n\n 540\n | \n\n 580\n | \n\n 640\n | \n
\n Gezinsinkomen uit bedrijf\n | \n\n 40,7\n | \n\n 45,0\n | \n\n 43,0\n | \n
\n Ondernemers per bedrijf \n | \n\n 1,3\n | \n\n 1,5\n | \n\n 1,5\n | \n
\n Opbrengsten \n | \n\n 120\n | \n\n 142\n | \n\n 150\n | \n
\n Inkomen buiten bedrijf\n | \n\n 15,8\n | \n\n 13,0\n | \n\n 13,0\n | \n
\n Gezinsbestedingen\n | \n\n 47,0\n | \n\n 50,0\n | \n\n 51,0\n | \n
\n Bron: Informatienet\n | \n\n | \n | \n |
\n De Boer Natuurlijk
\n LTO Nederland heeft met het project ?De Boer Natuurlijk?\n besloten zich in te zetten voor alle ondernemende agrariërs die\n groene (natuur) en blauwe (water) diensten verlenen. Er zijn\n circa 20.000 ondernemers actief in de verbrede land- en\n tuinbouw. De markt is nog niet goed onderzocht, maar kent\n waarschijnlijk een omzet van circa 1,5 miljard euro. Uit\n onderzoek blijkt dat veel jonge agrariërs met grotere bedrijven\n aan verbrede activiteiten beginnen.\n
\n
\n \n
Meest gelezen
Agenda
-
Er zijn momenteel geen evenementen gepland